”Klimatet är varmare nu än någonsin under de senaste 5 000 åren”

av Robert Bielecki, en artikel ur veckotidningen Offensiv

Att permafrosten smälter är ”som kanariefågeln i kolgruvan” (Foto: NPS Climate Change Response Follow).

Arktis permafrost i Kanada har börjat tina 70 år tidigare än förväntat. Det upptäckte en forskargrupp från University of Alaska Fairbanks, som chockades över hur några ovanligt varma somrar på raken har destabiliserat de övre skikten av enorma underjordiska isblock som varit frusna i årtusenden. 
– Det är helt otroligt. Det är en indikation på att klimatet är varmare nu än någonsin under de senaste 5 000 åren, sa professor Vladimir Romanovsky i geofysik på universitetet till Reuters den 18 juni.

Att permafrosten smälter oroar, eftersom en accelererad upptining kan frigöra stora mängder värmealstrande gaser (som koldioxid, metan med mera), som kan snabba på uppvärmningstakten än mer.
Forskarna beskriver i brittiska The Guardian den 18 juni hur landskapet hade förvandlats jämfört tidigare, från arktiska landskap till midjedjupa sänkor och pölar (så kallad thermokrast) samt hur tidigare gles vegetation nu blomstrade. Det såg ut som om ”marken hade bombats”.
– Detta är som kanariefågeln i kolgruvan. Det är väldigt troligt att detta fenomen påverkar en mycket större region, menar forskaren Louise Farquharson i The Guardian.
Den ohämmade vinstjakten innebär ökade utsläpp och att mänskligheten står på ruinens brant. Rosa Luxemburgs berömda ord ”Socialism eller barbari” har kanske aldrig klingat mer sant.