Klimatet: En ödesfråga

2015-05-21 14:11:16

foto: iko / Flickr CC
All produktion behöver ställas om till att utgå ifrån naturens, djurens och människors behov.

En av vår tids stora ödesfrågor är utan tvekan om hur vi kan stoppa den annalkande klimatkatastrofen.

Rättvisepartiet Socialisternas kongressdokument Klimatet kräver ett socialistiskt systemskifte, som diskuterades flitigt under kongressen och som sedan antogs av delegaterna, visar vad som krävs inte bara för planeten, utan även för alla dess invånare.
Arne Johansson öppnade punkten om klimatet och slog fast att kapitalismen som system är totalt oförmöget att förhindra en klimatkatastrof. Ett otal forskningsrapporter och undersökningar visar hur storföretag och de rika smutsar ned planeten när vinstintresset går före allt. Tiden för en omställning är därför knapp.

Flera kamrater kom in i diskussionen som var mycket givande. Många tog upp om hur kapitalismen innebär exploatering av naturresurser, djur och människor samt förorening av miljön, där de fattigaste drabbas hårdast. Därför är det nödvändigt att storföretag, energibolag och världens ekonomiska tillgångar ställs under demokratisk kontroll underifrån, med styre av arbetar, miljöorganisationer och lokalsamhällen.
Produktionen behöver omedelbart ställas om för att säkerställa människans fortlevnad och behov  samt för att förhindra att jorden får oåterkalleliga sår.
Under COP 21, klimattoppmötet i Paris i slutet av året som av många ses som ett ”nu eller aldrig”-möte vad gäller att göra en klimat­omställning, kommer RS och vår international CWI att delta i de protester som kommer att äga rum och föra fram de nödvändiga socialistiska kraven som behövs för att rädda vår planet. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!