Klimatförnekare och rasister i Vita huset

2016-11-16 15:35:31


Vita Huset.

Protesterna mot Trump i USA går in på sin andra vecka. ”Elever och studenter går i spetsen för en ny runda av protester mot Trump”, rapporterade USA Today i tisdags från de pågående walkouts från skolor och högskolor.

Protestvågen fick nytt bränsle efter att Trump utnämnde rasisten och den djupt reaktionära Stephen Bannon till sin chefsstrateg och seniorrådgivare. Stephen Bannon  arbetade tidigare på den ökända investmentbanken Goldman Sachs innan han år 2012 blev chef för det högerextrema mediabolaget Breitmart som står bakom hatsajten Breitmart News Network (breitmart.com). 

I augusti blev Brannon utsedd till Trumps kampanjledare och nu blir han presidentens högra hand. 

Trump, som är en klimatförnekare, har börjat fylla Vita Huset med meningsfränder som Myron Ebell som fått uppgiften att se över USA:s miljöskyddsmyndighet. 

Olje- och gasmiljardären Harold Hamm, en av USA.s rikaste individer, är idag favorit till att bli USA:s näste energiminister. Harold Hamm har varit ”informell rådgivare” till Trump i energi- och miljöfrågor.

När Mann talade på Republikanernas konvent i juli för att USA ”måste fortsätta borra efter olja” och mot regleringar av USA:s oljeproduktion möttes detta av ”konventets jubel”, enligt Reuters.

Hamm är klimatförnekare och hans motstånd mot alternativa källor, som vindkraft, ansågs till och med vara för magstarkt för Republikanerna i presidentvalet år 2012.  

Med Trump och andra klimatförnekare i ledningen för USA skjuts alla försök att begränsa den globala uppvärmningen i sank.

Trump, som är emot abort och kvinnors rättigheter, har sagt att hans första beslut blir att utse en ny domare till Högsta domstolen som också är emot abort.  

På alla fronter utgör Trump ett hot och varje steg som han tar för genomföra sitt rasistiska och sexistiska program, – massutvisningar, mur mot Mexiko, nya attacker mot aborträtten osv – kommer att möta motstånd.

De senaste dagarnas protester är bara början. Proteströrelsen siktar mot jättelika mobiliseringar den 20 januari nästa år då Trump svärs in som president. Dagen efter kommer  Million Women March att hållas i Washington DC. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!