Klimatkampanj för kollektivt trafikval i Stockholm

2015-07-01 15:06:22

foto: Natalia Medina
Olika organisationer slöt upp för att diskutera vad som kan göras inför klimattoppmötet i Paris.

Deltagare från ett dussintal organisationer och nätverk i Stockholm, varav många klimat- och miljöaktivister men också fackligt aktiva inom kollektivtrafiken, möttes torsdagen den 25 juni i Husby träff. Det diskuterades om vad som kan göras gemensamt för att trappa upp kampen i Stockholm inför det stora klimattoppmötet i Paris i slutet av året.

På mötet deltog aktiva från bland annat Klimatsverige, Klimataktion, Nätverket stoppa Förbifarten, Jordens vänner, Norra Järva Stadsdelsråd, Trevliga Porkala, Järva föräldra­allians, Initiativgruppen i Tensta och Seko tunnelbanan.

Initiativet till träffen togs i samband med den demonstration till landstingets budgetfullmäktige som arrangerades av de tre Seko-­klubbarna inom tunnelbanan, pendeltågstrafiken och på lokalbanorna.

Christiane Furnkranz, som representerat Klimatsverige på internationella förberedelsemöten inför Paris, berättade om de omfattande aktiviteter som väntas ske i Paris mellan den 29 november och den avslutande massdemonstrationen den 12 december. 

Olle Persson från Seko tunnelbanan klubb 111 berättade om fackens beslutsamhet att fortsätta och utveckla en gemensam kamp mot nedskärningarna inom kollektivtrafiken efter delsegern för protesterna mot prishöjningen av SL-kortet.

Mötet beslutade att nappa på Klimatsveriges idé om ”klimatverkstäder” inför en ny internationell aktionshelg den 26-27 september. Det beslutades också att kalla just denna klimatverkstad ”Kollektivt trafikval för Stockholm”, med argu­mentet att utbyggd kollektivtrafik istället för motorvägar, med ett stopp för bygget av Förbifart Stockholm, idag är den enskilt största klimatfrågan inom vår region.

Kampanjen kommer självklart även att stödja de starka lokala kraven på att Förbifarten grävs ner vid Akalla och Hjulsta, om vägen ändå byggs.

Nästa träff för att påbörja förberedelserna ska hållas någonstans i Järvaområdet onsdagen den 5 augusti klockan 17. 

Bortom den 26-27 september väntar också utmaningen att mobilisera till så stora klimatdemonstrationer som möjligt även i Sverige den 29 november, liksom ett talrikt deltagande därefter i Paris. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!