Klimatkrisens orättvisor

2009-12-21 01:31:41
Det finns en enorm orättvisa i klimatkrisen. Den slår hårdast mot de fattigaste regionerna och mot de fattigaste människorna.

Den 8 december hölls mötet Climate, Trade and Developement from a Gender Perspective på Klimatforum09 i Köpenhamn.
De två talarna Marta Lago och Norma Maldonado, från International Gender and Trade Network, förmedlade situ­ationen för kvinnor i Syd, framför allt i Latinamerika, med en svidande kritik av hur multinationella företag utnyttjar människor och miljö.
Marta Lago menar att monokulturer (massodling av endast en eller ett fåtal grödor inom ett område) är ett stort problem. Under kolonialtiden var till exempel Brasiliens hela ekono­mi inriktad på export av endast sock­er, sedan kaffe m m.
– Nu är man tillbaka till en monokultur igen, med världens största export av soja, berättade Marta Lago.
Hur storföretagen drar fram i Latinamerika påverkar människors miljö och livsförhållanden. Särskilt för kvinnor, som har en svagare ekonomisk ställning än män och som är de som främst är ansvariga för matlagning och vattenanskaffning.

På många håll i Syd har vattnet privatiseras, och finns inte tillgängligt för befolknigen i alla områden. Ytterligare ett stort problem som Marta Lago beskriver är genmanipulerade grödor och det multinationella kemi- och läkemedelsföretaget Monsantos etablering på kontinenten.
Norma Maldonado arbetar med kvinnor på landsbyggden i Guatema­la. Bakom sig visar hon en bild på ett antal majssorter.
– Innan spanjorerna kom hade vi tusen olika majssorter. De försvinner, liksom rissorter i Kina, med Monsantos genmanipulerade grödor m m, sa Norma Maldonado.
Kampen mot kapitalisters utsugning av arbetare måste föras i alla länder.
Lina Westerlund

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!