Koldioxidutsläppen i världen ökar igen

2017-11-15 18:23:35

foto: Emil Athanasiou/ Flickr CC
Kapitalismen förstör vår planet.

Samtidigt som världens regeringar har samlats till klimatmöte i Bonn visar en ny studie att de globala koldioxidutsläppen ökar med två procent i år efter att ha legat stilla sedan 2014.
Mycket pekar också mot att koldioxidutsläppen ökar även under nästa år.

I den nya larmrapporten från Tyndallcentret för klimatforskning vid University of East Anglia, som släpptes i måndags, slås det fast att det behövs en snabb omläggning av politiken om det överhuvudtaget ska vara möjligt att nå de utfästelser som gjordes vid klimattoppmötet i Paris 2015 (COP21) om att begränsa den globala uppvärmningen till 2 grader, helst 1,5 grader.

För att stoppa temperaturökningen och minska utsläppen krävs ett snabbt trendbrott, vilket inte är möjligt med kapitalismens marknadskaos och den högerpolitik som regeringarna bedriver. För ett verkligt trendbrott krävs en socialistisk systemförändring och en global plan för en grön omställning.
Årets många väderrelaterade katstrofer ger en skärmmande bild av den framtid som hotar.
– Varmare världshav gynnar kraftigare orkaner. I år har vi sett en gnutta av framtiden. Vi måste snabbt vända utsläppskurvan nedåt. Om inte utsläppen snart börjar minska förlorar vi chansen att bromsa klimatförändringen till två grader, säger en av rapportförfattarna, professor Corinne Le Quéré vid University of East Anglia.

Det är framför allt i Kina som utsläpppen ökar. Enligt rapporten kommer Kina att öka sina utsläpp med 3,5 procent i år.
Kina har de största koldioxidutsläppen och står för nära 30 procent av de globala utsläppen.
USA är nummer två på den svarta listan över världens största utsläppare. Där väntas utsläppen
minska med 0,4 procent i år, vilket kan jämföras med en genomsnittlig minskning på 1,2 procent om året de tio senaste åren.
Trumps anti-klimatpolitik och avregleringar hotar att resultera i ökade utsläpp framöver.

I Europa väntas utsläppen också minska med bara 0,2 procent i år (mot i snitt 2,2 procent 2007–16). “Även om EU kommer att nå sitt utsläppsmål för 2020 minskar utsläppen nu så långsamt att Europeiska miljöbyrån EEA varnar för att EU kan missa sitt klimatmål till 2030”, skriver finska Huvfudstadsbladet. ■
Per Olsson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!