”Kollektivavtal ska gälla för alla”

2012-11-30 00:26:43


”Banker och chefer tjänar på lönedumpning”, säger Mehmed Pivac.

Byggnads manifestation i Malmö den 22 november, som symboliskt nog arrangerades utanför byggjätten Skanskas kontor, krävde ett stopp för byggbolagens attacker mot löner och arbetsvillkor. Med hjälp av EU:s regelverk om den fria rörligheten används utländska arbetare för att skapa låglönekonkurrens inom byggbransch­en.

Byggnadsarbetareförbundet driver för närvarande en kampanj mot byggbolagens lönedumpningskampanj med en rad manifestationer över landet. Under torsdagen demonstrerade ungefär hundra byggnadsarbetare i Malmö för att motverka att arbetare ställs mot arbetare utifrån nationalitet. I flygbladet förklarar man rådande allvarliga situation som allt mer liknande den som rådde innan fackföreningarna bildades för hundra år sedan. ”Byggnads ­kommer att stå först i kampen för starka kollektivavtal som gäller för alla.”

– Ser du alla de gamla här, det är de som har kämpat för de villkor som vi har idag, konstaterade byggnadsarbetaren Mehmed Pivać för Offensiv.
Han förklarade vidare hur utländ­ska arbetare luras av de stora byggbolagens underleverantörer på såväl övertidsersättningar som stora delar av lönen när de tvingas arbeta deltid för normala timlöner, men resterande arbetsdagen utan lön, för att på så sätt undvika att bli upptäckta. Dessutom försöker firmorna hota och skrämma de utländska arbetarna från att ha kontakt med facket.
– De är välkomna hit, men ska ha kollektivavtal som vi andra, förtydligar Mehmed.
Eftersom materialkostnaderna knappt kan pressas mer, är det i stort sett endast arbetskraften som byggfirmorna kan spara pengar på.
– Det är bankerna och cheferna som tjänar på detta, avslutar Mehmed Pivać beslutsamt.

Facklorna och ärtsoppan som det bjöds på ackompanjerad av livemusik, bidrog till att hålla uppe värmen och stämningen på torget. Under manifestationen hölls tal från Byggnads Skåne, en representant för byggnadsarbetareförbundet i Köpen­hamn och ett socialdemokratiskt kommunalråd. Socialdemokraterna sade sig vilja ha en förändring ­genom att ställa krav under upphandlingar, men löftet känns inte särskilt förtroendeingivande med tanke på att partiet har styrt Malmö under 18 år utan att göra något åt situationen. Dess­utom är S skyldiga till att ha ­bedragit arbetarkollektivet när man lovade att EU:s regelverk inte var ett hot mot den svenska modellen, men nu med facit i hand visat sig vara ett viktigt verktyg i händerna på bl a byggfirmor som vill sänka personalkostnaderna genom att splittra arbetarna och pressa ner arbetsvillkor och löner.
Byggnads initiativ är viktigt, men kan inte begränsas till symboliska aktioner.
För att gå från ord till handling krävs dels att fackens intima relationer med kapitalistvänliga politiker bryts, samt att Byggnads genast utlyser konfliktåtgärder för att tvinga byggfirmorna på reträtt.
Ammar Khorshed

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!