Kollektivtrafikens fack tar strid mot total avreglering

2009-09-09 13:13:36
Uppåt 200 fackligt aktiva bussförare och andra anställda inom Stockholms kollektivtrafik samlades tors- dagen den 3 september i ABF-huset i Stockholm till en studiedag om den s k Lundinutredningens förslag om en total avreglering av all kollektivtrafik.

Mötet, som arrangerades av Kommu­nals Trafiksektion och Seko i Stockholm, med intensivt förarbete i de lokala klubbarna blev en bra avstamp för ett fackligt motstånd mot Lundin­utredningens förslag, som nu ska ut på remiss och sedan kan hamna på riksdagens bord i mars.
Utredaren Ulf Lundin möttes av ironiska applåder för sitt klara besked att han ”inte vägt in några arbetsrätts­liga följder för de anställda”.
Enligt Lundins förslag ska vilket bussföretag som helst bara kunna anmäla vilken sträcka de tänker köra på vilken linje som helst, en månad in­nan de börjar – och tre månader in­nan de tänker lägga av. De ska själva kunna sätta priset och behålla alla biljettintäkter. Det blir sedan skattebeta-larna som får finansiera en upphand- ling av de olönsamma sträckor som blir över när vinsterna privatiseras och förlusterna socialiseras.
Med den modellen lär också månadskorten ryka och resenärerna ställas inför ett ogenomträngligt kaos. Två fackliga företrädare från engelska järnvägsfacket RMT och bussförarna i UNITE drog ner det kraftigaste bifallet för sina erfarenheter om behovet av facklig kamp.

Arne Johansson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!