”Kom ut” – mördades av barndomsvännerna

2013-06-13 13:26:17


Zhenya Otto, här med Elena Volkova, kommer till Luleå Pride för att berätta om situationen för hbt-personer i Ryssland.

Den senaste månaden har två mord på hbt-personer nått ryska media. Det är uppenbart att Putinregimens hetsjakt mot hbt-personer också leder till fler hatbrott. Under Luleå Pride den 14-16 juni kommer aktivisten Zhenya Otto från Ryssland för att under HBT-socialisternas seminaium berätta om situationen och hbt-kampen där.

På grund av sin brutalitet nådde mordet i Volgograd i maj även internationell media. Enligt mördarna hade mannen under en fest med sina barndomskamrater ”erkänt” att han var gay. Resultatet blev att hans könsorgan stympades, han blev våldtagen med ölflaskor och skallen krossades av ett betongblock.
Bara några veckor senare mördades vice flygplatschefen i Kamtjatka för att han var gay. I båda dessa fall försökte mördarna också bränna upp kroppen.

Dessa fruktansvärda illdåd sammanfaller med det krig som Putinregimen för mot alla oberoende organisationer och opposition, framförallt mot hbt-grupper. Regimen har antagit en lag mot ”utländska agenter” och lagen mot ”hbt-propaganda” som redan finns i Sankt Petersburg försöker de nu driva igenom i hela landet.
– Man säger att lagen finns till för att skydda barnen, men samtidigt skär man ner på skolor och andra barnverksamheter, berättar Zhenya Otto.
Den 11 juni återupptogs rättegången mot ”Coming Out” i Sankt Petersburg som kan tvingas stänga eftersom de anklagas för att vara en ”utländsk agent” som bedriver politisk aktivitet i landet. Denna rättegång är ett typexempel på hur ­homofobin blandas ihop med nationalism.

I praktiken är hbt-personers rättigheter redan kringskurna.
Prideparader och demonstrationer stoppas regelmässigt. Senast den 25 maj arresterades hbt-aktivister som demonstrerade utanför Duman (parlamentet) trots att de hade nekats tillstånd. De attackeras också av högerextrema och religiösa grupper.
Resultatet är att hbt-personers liv är mycket svårt. En undersökning visar att var tredje homosexuell ung person har funderat på självmord och var tionde har försökt begå självmord på grund av homofobi och mobbning. Samtidigt växer protesterna mot regimens hatpropaganda.
– Aktivisterna organiserar gatudemonstrationer, som de kallar jämställdhetsmarscher och låter feminister och hbt-personer tala fritt om kampen på deras möten och demonstrationer. Det måste dock organiseras i det fördolda, eftersom det i Ryssland är omöjligt att nå en överenskommelse med myndigheterna, säger Zhenya Otto.

Jonas Brännberg


Delta på HBT-socialisternas seminarium på Luleå Pride!

Lördag 15/6 kl 18.00
Storgatan 3. 
Kom och diskutera vad vi kan göra för den globala hbt-kampen!

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!