Kommer Kommunal att agera mot privatiseringseländet?

2016-10-12 21:07:49

foto: Blondinrikard Fröberg & Arbeiderpartiet / Flickr CC
Gräsrötterna måste ta kamp mot Tobias Baudin och resten av ledningens ovilja till kamp mot privatiseringarna.

En ny rapport från Kommunal visar, svart på vitt, på allt lägre löner, allt sämre arbetsvilkor och en allt högre andel otrygga jobb i privat driven äldreomsorg. 

Rapporten, vid namn Så mycket bättre?: 2016, som publiceras strax innan Kommunals avtalsförhandlingar med de privata utförarna inleds, visar också på en snabb ökning av skillnaderna i takt med fortsatta privatiseringar. Så vad gör Kommunal?

Skillnaderna i total lön, det vill säga inklusive tillägg som ob, övertids- och jourersättning, har bara mellan 2012 och 2014 fördubblats från 900 till 1 800 kronor. Medan snittlönen för en kommunalt heltidsanställd 2014 var 25 100 kronor var den för en privat anställd 23 300 kronor. Skillnaden i grundlön har samtidigt ökat till 2 500 kronor. 

Även om arbetsvillkoren är usla i all äldreomsorg är det fler som har tidsbegränsade anställningar i privat äldreomsorg än i kommunal, 34 procent jämfört med 28 procent. Inom privat omsorg var det hela 45 procent som var ofrivilligt deltidsanställda, medan det inom kommunal var 34 procent.

Räknat i antal missgynnade blir skillnaderna ännu större, eftersom antalet privat anställda har ökat från fem procent 1990 till var fjärde ifjol.

Pressen att sätta hårt mot hårt i den kommande avtalsrörelsen ökar nu på Kommunals nyvalda ledning och förbundsordförande Tobias Baudin, som säger sig vara förvånad över att skillnaden i total lön kunnat fördubblas på bara två år. 

– Det är upp till bevis för de privata företagen. Man säger att de är precis lika bra utförare som de offentliga och då borde detsamma gälla löner och arbetsvillkor men det gör det tyvärr inte, säger Baudin till Kommunalarbetaren.

Även om bara heltidsanställdas löner har jämförts kan fler visstidsanställda och en högre andel vårdbiträden i privata företag med vinstdrift vara en del av förklaringen. 

Enligt Baudin gjorde Kommunal i början av 2000-talet också fel i början när man accepterade och till och med drev på för mer privat drift.

– Vi trodde då att en konkurrens om våra medlemmar skulle driva på lönerna. På det sättet hade vi fel. 

Men trots att Illmar Reepalus utredning om vinster i välfärden snart publiceras säger Baudin att ”det är omöjligt att vrida tillbaka klockan”. Han tycks redan ha gett upp den kamp mot privatiseringarna som Kommunal aldrig har tagit.

– Vi har privat och vi har offentligt driven äldreomsorg och sjukvård och det kommer vi att fortsätta att ha, säger han.

Frågan ställs hur de medlemmar i Kommunal Stockholms län och Skåne med flera avdelningar som på Kommunals kongress 2013 inte bara fick med sig kongressen på att verka för en non-profitprincip i vård, skola och omsorg, utan också på att tillsammans med LO ta initiativ till en kampanj mot vinster i välfärden kommer att reagera? Har de orken att än en gång ta strid mot att Kommunal hissar vit flagg i denna avgörande fråga, nu stick i stäv mot förbundets demokratiska beslut? ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!