Kommer kriget i Afghanistan någonsin få ett slut?

2018-07-25 09:14:52
Kriget som inte har något slut handlar om kriget (som inte är något krig enligt Migrationsverket) i Afghanistan. 

Det dansk-norska journalistparet Carsten Jensen och Anders Hammar har skrivit en reportagebok från Afghanistan. De rapporterar från två resor de gjort i landet, 2013 och 2016. Dessutom innehåller boken en slags summering av kriget så här långt. Den skrevs i januari 2018.
Under sina resor träffade de talibaner, krigsherrar, opiumbönder, änkor och starka kvinnor som har tagit ställning – ett tvärsnitt av Afghanistans befolkning. De reste på farliga vägar efter överenskommelse med talibaner eller lokala milismän. De måste noga hålla sig till den överenskomna rutten, då minsta avvikelse hade satt dem i livsfara.
Under sina resor undersökte de hur de enorma summor som skickats till Afghanistan har använts. Enligt dem har enbart USA skänkt en summa som med hänsyn till inflationen vida överstiger Marshallhjälpen till Västeuropa efter andra världskriget. De hade svårt att se vilken nytta pengarna gjort. Korrupta makthavare i Afghanistan har använt pengarna till att berika sig själva. De olika hjälporganisationerna överdriver den nytta pengarna har gjort. Det finns mycket luft i siffrorna över antalet anställda. Många finns bara på papperet, så de lokala cheferna kan stoppa dessas löner i sin egen ficka.

Sista kapitlet i boken heter Kriget som aldrig tar slut. Där försöker sig författarna på en analys av situationen fram till januari 2018 och framtiden för Afghanistan. Västliga stater har intresse av att överdriva nyttan av de insatser som gjorts, av de pengar som spenderats. Afghanistans president Ashraf Ghani utmålas som en president som knappt har makt ens i presidentpalatset i Kabul.
Stödet till Afghanistans regering, som enligt författarna består av ett hopkok av krigsherrar, beror på brist på andra alternativ. Detta hopkok utgör den största anledningen till att talibanerna har kunnat växa sig allt starkare.
Närvaron av amerikanska specialstyrkor förhindrar tillsammans med intensiva flygattacker talibanerna från att genomföra de sista, avgörande anfallen mot landets många distriktscentra och provinsstäder utan att talibanerna på något sätt försvagas. Den afghanska regeringen är inte stark nog att klara sig utan amerikansk närvaro. Amerikanerna har inte styrka nog till att knäcka talibanerna och talibanerna förmår inte besegra båda. Det är receptet för ett krig som kan fortsätta i evighet.
Boken ger inga politiska svar, men den innehåller många intressanta nedslag i afghansk verklighet, nedslag som är svåra att få eftersom Afghanistan är livsfarligt att resa igenom, vilket även erfarna afghanistanresenärer som Carsten Jensen och Anders Hammar får erfara.

Författare: Carsten Jensen, Anders Hammar 
Förlag: Albert Bonniers förlag
Utgivningsår: maj 2018
Antal sidor: 335

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!