Kommunal: ”80 procent motsätter sig vinster”

2012-10-10 13:25:23
Känslorna svallar inom Kommunal sedan förbundets ordförande Anneli Nordström valt att bli en megafon för fortsatta vinstintressen.

I en tvåsidig intervju i SKL:s tidning Dagens Samhälle den 20 september valde Anneli Nordström att polemisera mot LO-kongressens beslut mot vinster i välfärden.
”Jag tror inte på non profit. Hur man än vänder och vrider på det så behöver alla verksamheter, oavsett hur de drivs, gå med ett visst överskott för att utvecklas. Och jag tror också att det i viss utsträckning behövs vinster”, citeras hon.
Det är ett uttalande som har fått många fackligt aktiva kommunalare i hela landet att gå i taket.
”Det är dags att lyssna på vad medlemmarna tycker om vinster i välfärden. När vi är ute och lyssnar är det mer än 80 procent av medlemmarna som motsätter sig vinster”, skriver till exempel styrelsen i sektion Falköping, avdelning Vänerväst.
Anneli Nordström var den som för LO-styrelsens räkning tog striden mot den motion från Handels med krav på att en ”non profit-princip ska gälla inom vård, skola och omsorg”, som sedan antogs av LO-kongressen med acklamation.
”Vi har en annan syn på dessa frågor, men blev överkörda. Vi sätter kvaliteten i centrum, inte driftsformen”, framhärdar Anneli Nordström som också debatterat i TV4 Nyhetsmorgon i frågan mot kommunalaren Tobias Baudin.
Han är nyvald vice ordförande för LO och den som leder LO:s välfärdsutredning med uppdrag att hitta en väg att förverkliga kongressbeslutet.

Anneli Nordströms krypskytte mot fattade beslut har tänt debatten underifrån på allvar.
”Tror Nordström på demokrati?”, frågar fyra tunga namn inom Kommunal som också är ordförande i ­fyra stora LO-distrikt, i Västsverige, Örebro, Skåne och Mellansverige.
De påminner om att LO-kongres­sens mötesordförande efter kongress­debatten kunde konstatera att non profit-linjen hade segrat med det högsta bifallsropet under hela kongressen. ”Det var så öronbedövande att ingen begärde votering”.
Kommunal antog på sin senaste kongress 2010 kravet ”att förbundet ska ta en aktiv kamp mot fortsatt konkurrensutsättning och för en återdemokratisering och utbyggnad av den offentliga sektorn”.
”Är det inte din uppgift som ordförande för Kommunalarbetareförbundet att verka för de demokratiskt fattade beslut som Kommunals kongress antog”, frågar de fyra.
De rapporterar också ”hur medlemmarna vittnar om sämre anställningsvillkor, minskad bemanning med cirka 10 procent och ständiga effektiviseringar”. Det är Kommunals medlemmar som får arbeta ihop riskkapitalbolagens årliga vinster på ­cirka 15 procent.

En av de aktiva på den segrande sidan i debatten på LO-kongressen var kommunalaren Bilbo ­Göransson, klubbordförande i Hässelby-Välling­by.
– Jag tror inte hon kommer att ändra sig. Och då måste frågan ställas om Anneli Nordström kan tillåtas att sitta kvar, säger han.
– Jag har inget emot henne personligen. Hon är trevlig och så, men hon kan inte tillåtas driva en linje tvärs emot medlemmarnas intressen och de tydliga kongressbesluten i både Kommunal och LO.
Vi når Bilbo Göransson en dag då han också deltar på ett möte med Kommunals avdelningsstyrelse i Stockholms län, som leder landets i särklass största avdelning med 70 000 medlemmar.
– Vår avdelning har flera gånger uttalat oss klart emot vinster i välfär­den och genomförde ju också i våras en offentlig manifestation för detta på Sergels torg, och jag ser nu fram emot en diskussion om hur vi ska kunna öka trycket ytterligare.

Arne Johansson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!