Kommunal mobiliserar mot vinster i välfärden

2012-04-30 09:02:05


Den 28 maj ska Kommunals sektion 26, som här i namn av Kommunal på Plattan, inlett en mer aktiv avtalsrörelse genomföra en manifestation mot privatiseringspolitiken.

Kommunal Stockholms läns representantskap har beslutat att mobilisera mot vinster och nedskärningar i välfärden.

– Vi ska genomföra en bred folklig manifestation måndagen den 28 maj kl 17-19, säger Lena Ezelius, ordförande för Kommunals sektion 26 vid Gullmarsplan som leder avdelningens nya aktivitets­grupp, till Offensiv.
Manifestationen ska föregås av flygbladsaktioner och utdelning av frukostpåsar vid samtliga tunnelbanestationer.
– Det är också en bra vecka då vi kan lägga demonstrationen efter LO-kongressens avslutning på måndagen, samtidigt som de kommunalare som deltagit på denna är kvar i stan i väntan på att Kommunals förbundsmöte börjar på onsdagen.
Manifestationen kan förhoppningsvis också förebåda nya vindar inom Kommunal när det gäller inställningen till privatiseringarna.
– Här i Stockholm har vi hela tiden varit tydligare på ett annat sätt än förbundet med att det inte är okej med privatiseringar. En ny rapport ska utarbetas till Kommunals kongress nästa år, som knappast lär bli lika positiv till privatiseringarna som det gamla ställningstagandet från 2003, då Kommunal tänkte sig att privata utövare skulle kunna vara ett komplement.
Sedan dess har de stora vinst­drivande vårdföretagen och riskkapitalisterna tagit kommandot och i Stockholmsregionen närapå trängt ut kommunal verksamhet i egen regi.

Tänker ni inbjuda andra fack och allmänheten?
– Ja, och att Handels ska delta med talare är redan klart, liksom politiker från både Socialdemokraterna och Vänsterpartiet i Stockholms stad och län. Om vi ska annonsera i Metro får vi ta ställning till.
Att Kommunal äntligen har fått ändan ur vagnen välkomnas av Sanna Tefke och Göran Gustavs­son, som väckte frågan redan på det förra representantskapet efter Caremaskandalerna i höstas och som har tagit initiativet till Nätverket Välfärd utan vinst.
– Kommunal måste börja synas och prata med folk på ett helt annat sätt än tidigare, säger Sanna Tefke, som den under den gångna helgen också har organiserat ”Kommunal på plattan” med informationstält vid Sergels torg under tre dagar, på uppdrag av sektion 26.
Minst 500-600 samtal har man hunnit med, varvat med musik av Sanna Carlstedt, diktläsning av Jenny Wrangborg och utfrågning av lokala politiker av Bilbo Göransson.
Sektion 26 tar också ­ledningen för en ny omgång återkommande demonstrationer under maj månads avtalsrörelse i namn av ”Galna kommunalare” utanför Sveriges Kommuner och Landsting.

Arne Johansson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!