Kommunal varslar om strejk mot välfärdsjättars vinstrofferi

2016-12-08 14:08:10

foto: Signe Brockman / Flickr CC
Ett viktigt strejkvarsel har lagts av Kommunal.

Kommunal har varslat om strejk och nyanställningsblockad till Lucia den 13 december. Detta rör sig om en extremt viktig kamp som sätter fingret rakt på en av de mest brinnande frågorna i svensk politik – vinster i välfärden.

Under hela 2016 har Kommunal kunnat teckna 70 nya kollektivavtal med olika arbetsgivare med framgångar som en extra lönesatsning för undersköterskor och att förbättra förläggningen av jourtid. Men när turen kommit till drakarna inom vård och omsorg, riskkapitalister som Attendo, Vardaga, Aleris, Praktikertjänst med flera, då blir det tvärnej.

Kommunals ordförande Tobias Baudin och avtalssekreterare Lenita Granlund skriver i en debattartikel i Aftonbladet att de sex största vård- och omsorgsjättarna tillsammans gjorde vinster på 1,5 miljarder kronor förra året – direkt tagna från den gemensamma skattekistan. 

”Och nu vill de skapa sig en gräddfil. De kommer i praktiken att kunna konkurrera ut andra aktörer genom underbud, samtidigt som de ökar sina vinster ännu mer. Men inte genom att konkurrera med förbättrad verksamhet – utan genom sämre löner och villkor än hos kommuner, kooperativa företag och ideella aktörer.”

Tidigare under hösten har Kommunal visat att villkoren redan nu är betydligt sämre för de som är anställda inom privat äldreomsorg än i kommunal regi. Löneskillnaden har fördubblats på två år. År 2012 var den genomsnittliga grundlönen
1 900 kronor högre i kommunalt driven äldreomsorg än i privat. År 2014 hade skillnaden ökat till 2 500 kronor.

Kommunal har varslat 1 000 arbetare på 25 företag i städer som Eskilstuna, Göteborg, Linköping, Norrköping, Halmstad, Västerås och Stockholm. Med tanke på de extrema vinsterna som dessa företag gör hade det kanske varit bättre att gå ut mer offensivt, att strejken tar på företagens ekonomi och tvingar dem att backa. 

Fortfarande finns det en stor majoritet bland befolkningen till stöd för ett vinststopp i välfärden, trots kompromisser och urvattnade förslag från regeringens utredare Ilmar Reepalu. Av den anledningen kommer konflikten upp under en väldigt viktig tidpunkt, då frågan inte är avgjord. Det blir därför viktigare än någonsin för fackföreningen att mobilisera medlemmar, arbetare och allmänheten så brett som det bara går – med massprotester under strejken, för att vinna den här striden och den mer övergripande striden mot vinster i välfärden. ■


Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!