Kommunalare: ”Handels har höjt ribban”

2007-04-04 14:40:23
Ett trettiotal kommunalare i röda vi tar fajten-jackor deltog i fredagens ”tuta för högre lön”-aktion utanför Sveriges Kommuner och Landstings huvudkontor på Söder i Stockholm. Och bilisterna var som vanligt med på noterna med signaler som säkert nådde ända in…

– Det är viktigt att synas mer på stan nu, tyckte Kerstin Jarnert från Kommunal sektion 11 i Solna och José Buitsón från sektion 59 på Carema.
Hela Kommunal väntar nu på det bud från arbetsgivarna som snart måste komma om Kommunals förhoppning att ha ett avtal klart före 1 maj ska hålla.
– Vi hoppas få lika mycket som Handels och gärna lite mer, säger Kerstin Jarnert.
Att kvinnolönerna ska upp och allra mest för de lägst avlönade, tycker hon är viktigt.
– Särskilt bland timmisarna finns det många som går på mycket låga löner.
Mario Gavran, som förhandlar för Kommunal på Karolinska Huddinge, tycker det är bra att förbundet nu vill höja de lägsta lönerna för alla, inte bara de gymnasieutbildade som i förra avtalsrörelsen.
– Vi har exempel på medlemmar som har jobbat i mer än tio år på försörjningen (som bland annat levererar mat och tar hand om tvätt och sopor), men fortfarande bara tjänar 15 600 kronor i månaden, säger han.
– Handels har höjt ribban och det är viktigt att vi ska förhandla om kronor, menar Mario Gavran.
Ingvar Jordås från Kommunal sektion 26 berättar att det är fem sektioner som har antagit uppropet Vik inte en tum från IF Metall på Volvo Lastvagnar i Umeå och Kommunal sektion 26, och att namninsamlingen bland sektionens medlemmar ska fortsätta.

Arne Johansson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!