Kommunalare tar strid för högre lön

2011-10-05 15:18:24


Ett hundratal kommunalare satte press på politikerna i Vällingby-Hässelby.

Strax innan Hässelby-Vällingbys stadsdelsnämnd skulle sammanträda tisdagen den 27 september, samlades demonstranter iklädda röda kepsar på torget i Vällingby.

Kommunalklubben i stadsdelen demonstrerade för högre löner för anställda inom vård och omsorg.
Slagorden ekade när processionen på ungefär 100 personer sedan marcherade vidare genom Vällingby Centrum till stadsdelsnämndens möte.
Bilbo Göransson, ordförande för Kommunals klubb i Hässelby-Vällingby, konfronterade politikerna med offentlig statistik, som bl a visar att vård- och omsorgspersonal i Hässelby-Vällingby är lägst betalda i hela Stockholm.

Farhad Abedin arbetar som mentalskötare och är vald till arbets­platsombud och regionalt fackligt ombud.
– Statistiken har tagits fram av staden och inte av oss själva. Vi har skickat den både till äldreomsorgschefen, stadsdelsdirektören och samtliga politiker som sitter här, berättade Farhad.
– Då vi inte fick någon feedback eller respons från dem, beslöt vi att komma hit själva i­stället.

Trots att informationen alltså kommit nämnden för kännedom, verkade flera av dem ­förbryllade, inte minst nämndens ordförande Fredrik Bojerud (C). Han slingrade sig och svettades, men ville inte uttala sig innan han satt sig in mer i ämnet.
Ingen av stadsdelspolitikerna var villiga att ge några raka svar på kommunalarbetarnas krav. Fackklubben bjöd då in alla partier till paneldebatt om Kommunals löner den 19 oktober, med temat ”Pengarna på bordet”.
Skulle fler av landets fackklub­bar, och framför allt även fackens ledning, uppvisa samma ­militanta hållning mot de nyliberala politikerna och mot kapitalisterna de företräder, skulle mycket kunna uträttas.
Heikki Moisio

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!