Kommunalavtal utan strejk

2016-12-14 14:51:47
Kommunal och Vårdföretagarna kom den 12 december överens om ett nytt kollektivavtal, därmed avblåstes Lucia-strejken. Det krävdes alltså ett strejkvarsel för att få de vinstdrivande företagen att gå med på samma lönesatsning som offentliga och ideella arbetsgivare redan gått med på.

Avtalet motsvarar 700 kronor i lönepåslag per anställd (men de tre första månaderna ingenting) och 500 kronor extra för undersköterskor med utbildning och som jobbar som undersköterskor. En svaghet som detta avtal delar med avtal som tecknats tidigare i år är att lönehöjningarna är individuella. Några får kanske ingen höjning alls och andra mer.

Egentligen var det synd att inte Kommunal tog fighten mot dessa riskkapitalbolag. Förbundet hade chansen att inte bara få samma höjningar för privat anställda i år. De borde kräva mer, då  Kommunals egen undersökning visar att privat anställda vårdbiträden och undersköterskor tjänar 2 500 kronor mindre i grundlön än offentligt anställda. En framgång med avtalet var dock att heltid nu ska räknas som norm även på den privata sidan.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!