Kommunals kongress beslutade att non-profit ska gälla inom vård, skola och omsorg. Dessutom ska förbundet driva en opinionsbildande kampanj i frågan. Kongressombuden följde därmed delegaterna på LO-kongressen ifjol och körde över förbundsledningen.
Tre motioner om vinster i välfärden och non-profit diskuterades på torsdagen. Motion K1 från sektion 26 i Stockholm ställde krav på en nonprofit-linje och motion K3 krävde en en kampanj mot vinster i välfärden. Förbundsstyrelsen ville inte säga ja till någon av dem och ansåg dem “besvarade”, dvs att Kommunal redan agerar i dessa frågor.
I sitt svar till motionerna ställde ledningen bristen på resurser mot frågan om vinster: “Att förbjuda vinstuttag är dock inte heller lösningen på något av problemen. En sådan åtgärd ger inte tillräckligt mycket pengar till sektorn för att åtgärda de brister som har framkommit och en sådan åtgärd förbättrar inte i sig kvalitén.”
Men de fick snabbt svar i kongressdebatten. Johanna Svensson, Kommunal Vänerväst, som höll det första inlägget, menade att kravet på mer resurser var självklart. Hon preciserade också detta genom att föreslå att Kommunal ska kräva ökade statsbidrag till välfärden. Därefter argumenterade hon för att Kommunal ska ta ställning för att non-profit ska gälla i vård, skola och omsorg.
De starka applåderna och de följande inläggen visade på en stark opinion. Ombud från bland annat Stockholm, Skåne och Bergslagen stödde Johanna Svensson och motionerna K1 och K3.
Kommunals ordförande Annelie Nordström gavs tid att i ett längre inlägg bemöta kraven. Hon argumenterade på nytt att krav på mer bemanning skulle vara effektivare för att “reglera vinster” än att förbjuda den. Hon betonade också banden till socialdemokratin som är en “reformistisk rörelse” som tar “ett steg i taget”.
Men det övertygade inte majoriteten av kongressombuden, som kunde ge många exempel på hur vinsterna vanställer välfärden.
Efter ytterligare någon timmes debatt meddelande därför Annelie Nordström till mycket kraftiga applåder att förbundsledningen backat och föreslog att motion K1 skulle antas. Däremot ville ledningen inte anta motion K3 eller tilläggsförslag från Mikael Turesson, Skåne, om en opinionsbildande kampanj i linje med LO-kongressens beslut om non-profit.
Motion
K1 antogs nu enhälligt. Omröstningarna om resten blev tajta, men
förbundsstyrelsen fick se sig besegrad. Mikael Turessons tillägg till K1
antogs med 99 röster mot 98. Men ännu tydligare var styrkeförhållandena
i omröstningen om K3, som antogs med röstsiffrorna 110-88. Kongressombuden ville ha en utåtriktad kampanj.
Glada ombud applåderade och Kommunalarbetarens rubrik “Non-profitbeslut tände ombuden” är mycket träffande.
Nu gäller förstås för medlemmar, sektioner och avdelningar att inleda detta kampanjarbete mot vinsterna. Att LO-ledningen med hjälp av en utredning under hösten lyckades urvattna sitt kongressbeslut är en varning.
Per-Åke Westerlund