Kommunals kongress – ett steg i rätt riktning?

2016-06-14 13:55:53
Kommunals kongress, som ägde rum i förra veckan, kom i spåren av ett skandal­omsusat år för fackförbundet. Lyxresor, korruption, drift av lyxkrogen Metropol Palais, fylleresor och förskingring av medlemmarnas pengar är bara några få saker som avslöjades. Hur blev kongressens reaktion?

Annelie Nordström, som kort efter att skandalerna avslöjades meddelade att hon inte skulle ställa upp för omval till ordförande för Kommunal, beviljades inte ansvarsfrihet tillsammans med styrelseledamöterna Marcelo Rojas och Cecilia Rohdin. Det innebär helt enkelt att kongressen beslutade att dessa tre inte hade skött sina uppdrag. 

De övriga i förbundsstyrelsen slapp undan, även om var cirka en tredjedel av kongressombuden krävde att hela ledningen skulle nekas ansvarsfrihet.

En av huvudpersonerna under skandalerna, den tidigare kassören Anders Bergström (som tvingades avgå kort efter avslöjandena), var inte ledamot i förbundsstyrelsen och kongressen kunde därför inte granska hans roll. 

Kongressen skärpte även förbundets alkoholpolicy och beslutade om att man aldrig mer ska köpa alkohol för medlemmarnas pengar. Styrelsen hade ett liknande förslag där dock ”vissa undantag” fanns med, men det förslaget slopades alltså. Vidare ska förtroendevalda i Kommunal hbtq-certifieras och följer därmed GS och Handels som tidigare har fattat liknande beslut. 

Valet till ny ordförande till Kommunal blev Tobias Baudin, som innan var vice ordförande för LO. Han säger sig bland annat vilja ta strid för att ”minska vinstuttagen i välfärden”, men vi ska minnas att han gjorde allt för att LO skulle svika sina medlemmars kongressbeslut om nej till vinster i välfärden år 2013. 

För att Kommunal verkligen ska bli ett fackförbund av medlemmarna, för medlemmarna krävs det att gräsrötterna inom facket ställer krav på verklig demokrati och att ledningen ställs under demokratisk kontroll. Annars riskerar ledningen återigen att fjärma sig från medlemmars intressen.

RS/Offensiv står för:

  • Arbetarkamp för högre löner, bättre arbetsmiljö och försvar av jobben. Använd strejkrätten – låt vinsterna betala.
  • Facklig vetorätt mot uppsägningar, nedläggningar och omorganisationer.
  • Avtalen ut på omröstning – för lokal strejkrätt.
  • Demokratiska fackföreningar. Nej till pampstyre och lyxliv; valda representanter på arbetarlön. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!