Kommunals repskap Stockholm: ”Många ville ha något nytt”

2016-05-04 13:39:41

foto: Socialdemokraterna i Stockholm / Flickr CC
Margareta Bohman fick tacka för sig efter den senaste tidens skandaler kring Kommunal.

Efterskalven från Kommunalskandalen i början av året var tydliga när Kommunal Stockholms län hade representantskapsmöte den 21 april. Avdelningens ordförande byttes ut och flera motioner som ledningen hade avvisat gick igenom.

Margareta Bohman, som suttit som ordförande i flera år, utmanades av Jessica Klemetsson som vann med överväldigande 167 röster mot 29. Margareta Bohman deltog bland annat på den skandalomsusade Londonresan där ledande personer i Kommunal testade lyxrestauranger.

– Bakom valet låg både att Margareta Bohman hade förlorat medlemmarnas förtroende och att många ville ha något nytt. Bara en person pläderade för Margareta Bohman. Jessica Klemetsson hade flera förespråkare som bland annat pekade på hennes bakgrund som engagerad och aktiv ordförande i sektion Norr, säger en av repskapsdelegaterna till Offensiv.

De motioner som krävde att Kommunal inte ska servera alkohol hade från början fått svaret att Kommunals ledning nu hade infört en ny policy. 

Där finns möjlighet till avsteg med en ”måttlig mängd alkohol” som sägs vara två öl eller två glas vin. Avdelningsstyrelsen svarade först att Kommunal i Stockholm inte kan ha en egen linje om nej till alkohol. Men efter hård debatt där medlemmar krävde alkoholstopp tvingades styrelsen tvärvända och acceptera motionernas krav.

Även motionen om att planerade utlandskonferenser ska godkännas av medlemsmöten eller repskap gick igenom.

En konsekvens av valet av ny ordförande är att Sanna Tefke, som företräder anställda i privat hemtjänst samt är suppleant för Rättvisepartiet Socialisterna i Haninge kommunfullmäktige, nu blev ordinarie i avdelningsstyrelsen eftersom hon var personlig ersättare för Jessica Klemetsson. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!