Kommundebatt i Luleå om ensamkommande

2017-08-30 23:58:43
Luleå kommunfullmäktige debatterade i måndags om att låta ensamkommande som har fyllt 18 år efter den 1 juli 2017 bo kvar i kommunen.

Moderaterna och SD yrkade avslag. Socialdemokraterna och Landsbygdspartiet yrkade bifall.
Rättvisepartiet Socialisterna yrkade bifall och lade tilläggsförslag: ”Ensamkommande flyktingbarn som varit bosatta i Luleå och som FÖRE den 1 juli 2017 har fyllt 18 år eller uppskrivits i ålder och tvingats flytta från kommunen ska vid förfrågan ges möjlighet att återvända.”
Tillägget stöddes även av Vänsterpartiet, Miljöpartiet, Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna. Tyvärr var inte detta tillräckligt för att få majoritet.

Nu får 56 unga som är fyller 18 år från den 1 juli och ett år framåt stanna i kommunen. De 5-10 som redan har fyllt och tvingats flytta får dock inte chansen att komma tillbaka till sin skola, sina kompisar och sitt nätverk. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!