Köpenhamn: Blockad stoppade nedskärningar

2009-12-21 01:29:54
På Klimaforum09 jobbar många volontärer. Två av dem är Birte och Kristian Hansen. De är aktiva i den föräldrakamp som har stoppat nedskärningar på försko­la och fritids. Metoderna är imponerande och borde ha potential också i Sverige.

– Vi har två barn på en Integret Ins­titution, där daghem, fritids och barnkrubba ligger i samma byggnad. Vi har kämpat i många år mot nedskärningar. Gradvis tar politikerna mer och mer pengar från verksamheten samtidigt som arbetsbördan ökar. Det är överskott i Köpenhamns kommun, men ändå krävde de i höstas att barn- och ungdomsförvaltningen täcker upp sitt underskott. Det skulle innebära 2,7 procent i nedskärningar.
– På väldigt kort varsel utlyste vi en blockad i mitten av november, samma dag som ett kommunledningsmöte. Vi var väl ungefär 30 till 40 institutioner ute i blockad samtidigt.
– När vi har en blockad så står vi föräldrar utanför institutionen och hindrar personalen att gå in. Genom skiftbyten ser vi till att vi täcker upp ingångarna hela dagen. Personalen kan inte ge sitt officiella stöd, men är väldigt tacksamma. Effekten blir ju en sorts strejk. Vi kämpar för barnens skull, men också för personalens.

– Köpenhamns Föräldraorganisation, KFO, är väldigt bra organiserad. Efter den blockaden gick vi vidare och sa att om inte politikerna backar så utlyser vi en total blockad på alla 800 institutioner samma dag som COP15 börjar, vilket skapar kaos. Detta fick politikerna att backa, nedskärningarna är stoppade. De har inte skjutit till pengar, men har lånat ut pengar och säger att de ska hitta en mer långsiktig lösning.
– Vår erfarenhet är att blockader­na är mycket kraftfulla medel som ger mycket publicitet. Det är också oerhört viktigt att vara välorganiserade och samordnade med andra.

Elin Gauffin

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!