Korruption och mord kantade valet i Mexiko

2015-06-12 10:45:43
I söndags den 7 juni hölls parlamentsval i Mexiko. Tiden innan valet har kantats av våld, protester och även ett flertal mord. Det är nu klart att regeringspartiet PRI har vunnit valet.

PRI, Institutionella revolutionära partiet, är ett före detta socialdemokratiskt och numera nyliberalt parti som fram till år 2000 regerade i 71 år i rad. I årets val fick partiet låga siffror, men verkar ändå ha klarat sig, bland annat med hjälp av samarbetet med det Gröna partiet.
Under valrörelsen har det ägt rum ett stort antal attacker och mord. Många politiker har omotiverat avskedats från sina poster. Det har ägt rum granatattacker och flera kampanjansvariga har avrättats. En person hittades hängd och skjuten i huvudet, men det avfärdades av myndigheterna som ett självmord. Sammanlagt dödades åtta kandidater under valrörelsen.
Det har även ägt rum stora protester mot valet, valstrukturen och korruptionen i landet. Inför valet ledde ett lärarfack samordnade attacker mot valkontor i fem olika delstater. De brände upp valsedlar och även politiska lokaler. I en delstat användes till och med sprängämnen mot ett valhögkvarter.

För ett halvår sedan gav regeringen bort gratis TV-apparater till miljontals väljare, vilket lätt kan uppfattas som en muta. Det är inte första gången någonting liknande händer under en PRI-regering. PRI har inte förändrats nämnvärt, men har haft en drive för att försöka ge partiet en utstrålning av förnyelse sedan Enrique Peña Nieto blev partiledare år 2012.
Men Peña Nieto har i det mexikanska folkets ögon misslyckats med att leva upp till sina vallöften om ökad säkerhet och minskad korruption. Korruptionen och våldet är minst lika illa som det har varit tidigare. Den misstänkta massakern på de 43 försvunna studenterna i december 2014 finns fortfarande kvar i minnet hos de flesta, där det visade sig att polisen var skyldig och där de enorma protesterna ställde kravet på Peña Nietos avgång.
Ändå ser det ut som att presidenten och regeringspartiet kan lyckas forma en majoritetsregering tillsammans med sina samarbetspartier.
Ett stort problem i Mexiko är nämligen bristen på politiska alternativ, då de enda andra två stora politiska grupperna består av socialdemokratiska PRD och kristdemokratiska PAN. En politiker från det sistnämnda sade år 2005 att abort är ett ”massförstörelsevapen”.

Det Mexiko behöver mest av allt är ett alternativ till de politiska partierna som finns idag, där politiken som förs inte skiljer sig nämnvärt åt mellan partierna och där korruptionen är en del av systemet.
De rörelser som finns och som har ägt rum under det senaste året behöver gå samman och bygga en ny, antikapitalistisk rörelse mot statligt våld och korruption, för ett demokratiskt och socialistiskt Mexiko. ■

 

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!