Kraftfull demonstration för upprustning

2015-02-12 14:01:04
Nätverket Rusta upp Jordbro växte så det knakade under demonstrationen den 7 februari, med många nya aktivister som skrev upp sig på torget för att bli aktiva. Uppemot 100 jordbrobor slöt upp för att kräva upprustning av nedgångna bostäder och Jordbro centrum samt för trygghetsåtgärder i hela Jordbro.

–Trygghet är att gå i centrum där lamporna lyser. Att det är sandat på gårdar och gator. Trygghet är också att att veta att hyresvärden kommer och åtgärdar de fel man har, eftersom vi betalar dyr hyra. Patrizia, det är dags att ni tar ert ansvar och agerar som en hyresvärd, röt Lena Johansson, aktiv i Rusta upp Jordbro och boende i slumvärden Patrizia Immobilien KAG:s lägenheter.
– År efter år har vår allmännytta sålts ut till privata riskkapitalister som Patrizia, eller Akelius vars ägare uttryckligen har sagt att han inte vill ha ”fattiga hyresgäster”. Akelius äger nästan hela Brandbergen. De renoverar och chockhöjer hyran. Det finns bara cirka 2 000 kommunala hyresrätter i Haninge. Ändå försöker politikerna få till stånd ombildningar av dessa till dyra bostadsrätter. Var ska våra barn bo? Vad händer när bostadsbubblan spricker? frågade Lina Rigney Thörnblom, kommunfullmäktigeledamot för Rättvisepartiet Socialisterna.

Kampanjen ställer följande krav på Patrizia Immobilien KAG och dess förvaltare:

  • Grundläggande upprustning av fastigheterna som stambyten (rör och el) och sanering (de omfattande vattenskadorna i exempelvis fasader och grundplattor, skadedjur, mögel med mera).
  • Avtalet med den nya förvaltaren (som tar över efter Newsec) måste garantera en budget för upprustning, skötsel och service som motsvarar behoven.
  • Rejäla hyressänkningar som kompensation för flera år av uteblivna åtgärder, dålig service och för att hyresgäster under flera år har tvingats att renovera själva för egna pengar.
    Om kraven inte genomförs kommer kampanjen att gå vidare med att söka tvångsförvaltning av bostäderna. Redan har 90 procent av de boende på Sandstensvägens udda nummer skrivit på för tvångsförvaltning och namninsamlingen kommer att fortsätta under de kommande veckorna.

    Kampanjen riktar också krav mot Haninge kommun:
  • Återta misskötta privata bostäder i kommunal ägo och regi.
  • Återta Jordbro centrum i kommunal ägo och regi för omfattande upprustning.
  • Trygghetsåtgärder och bättre belysning i hela Jordbro. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!