Kraftiga hyreshöjningar hotar

2010-12-01 18:04:02
Nu pågår hyresförhandlingarna för 2011 års hyror. Den nya hyreslagen och Stockholmsmodellen har sporrat hyresvärdarna till att öppna gapen riktigt stort.

Lite överraskande är det ändå att det är kommunala Svenska Bostäder som har yrkat på den högsta höjningen – 4,3 procent. Detta gör de med den nya hyreslagen i ryggen, som säger att de kommunala bolagen nu ska vara ”affärsmässiga”.
Svenska Bostäder hade ett överskott på en halv miljard kronor efter utförsäljningarna till bostadsrätter. Bolaget har inga räntekostnader alls då alla skulder är avbetalda. Ändå har de mage att råna hyresgästerna.

De privata värdarna får i år för första gången direkt förhandla om hyrorna då de allmännyttiga bolagen inte längre är normerande. Enligt Fastighetsägarna (intresseorganisationen) ska hyreshöjningen minst vara 1,9 procent. För Stockholms inner­stad vill de ha 5,5 procent.
Kommunala såväl som privata bo­lag i Stockholm är nu ute efter en större hyresdifferentiering, vilket möjliggörs av det nya hyressättningssystemet Stockholmsmodellen, där lägesfaktorn spelar en större roll. Det gör att till exempel Svenska Bostäders 4,3 procent kan bli flera procent hög­re i city.
En av förhandlarna för Hyresgäst­föreningen Region Stockholm som undertecknad har pratat med, säger att allt är väldigt osäkert i år i och med den nya lagen. Tidigare har förhandlingarna kunnat pressa nivån till hälf­ten i de avtal som slutligen har slutits.
Det kan även finnas politiska skäl bakom Svenska Bostäders vulgära hyreskrav, då stadshuset har signalerat att man vill få igång ombildningsprocesserna igen, med målet att ombilda            30 000 lägenheter. Vilket så klart underlättas om det är dyrare att hyra.
Hyresgästföreningen har frivilligt ställt sig bakom både Stockholmsmodellen och den överenskommelse som ledde fram till den nya hyreslagen. Det minsta Hyresgästföreningen nu borde göra för att mildra katastro­fen är att mobilisera alla politiska och medlemsmässiga resurser till en ­riktig kampanj som sätter press i hyresförhandlingarna.
Elin Gauffin

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!