Krävs en verklig vänsterpolitik

2018-05-03 13:49:06

foto: Denny Lorentzen / Flickr CC
Sjöstedt och V vill inte mobilisera till kamp för att bryta kapitalets makt.

Att Ludvika och Boden stod upp mot nazisterna skrev ett nytt kapitel i den långa historia av kamp som 1 maj representerar. 

Återigen var vänsterns tåg dessutom de största på 1 maj. I Skåne var det rekorddeltagande, enligt Vänsterpartiet.
Eftersom det är valår talade såväl Socialdemokraternas ledare Stefan Löfven som Vänsterns Jonas Sjöstedt i Stockholm.
Stefan Löfvens tal var på temat ”det starka samhället”, en gammal socialdemokratisk paroll som betydde social trygghet, men i Löfvens tappning har trygghet förvandlats till lag och ordning. Eller som Aftonbladet skrev i en ledarkommentar dagen efter 1 maj: ”Men trots gårdagens löfte om förbättringar för pensionärerna har vi sett hur ordets betydelse förändrats, från generösa socialförsäkringar och en väl fungerande sjukvård till fler poliser och skärpta straff.”
Statsministern lovade visserligen en höjning av pensionerna med upp till 600 kronor före skatt i månaden. Han sade dock inte när det skulle ske, och även om löftet infrias gäller att hela pensionssystemet måste göras om för att inte pensionen ska bli en fattigdomsfälla.  

På 1 maj upprepade Socialdemokraterna att det nu genomförs ”en historiskt stor satsning på hälso- och sjukvården och landstingen”. Men de nya miljarder som regeringen och Vänsterpartiet skjuter till svarar inte upp mot de växande behoven. I regionerna/landstingen fortsätter nedskärningarna. I mars i år beslöt region Östergötland där S, MP, L och C styr att ytterligare 400 miljoner ska ”sparas” de kommande tre åren. I region Norrbotten, som styrs av S, V och MP, är vården i strykklass och i S-M-styrda region Jämtland-Härjedalen råder anställningsstopp.
Även efter regeringsskiftet 2014 har antalet vårdplatser fortsatt att minska, trots en snabb befolknings­ökning. Enbart mellan 2015 och 2016 försvann 645 vårdplatser på landets sjukhus, den största minskningen på ett decennium.
Sverige har färre sjuksköterskor per invånare än något annat nordiskt land och antalet har varit i stort sett oförändrat sedan år 2007. 

Jonas Sjöstedt gav i sitt tal endast ett löfte och det var att återinföra avdragsrätten för a-kasseavgiften. Det är ett krav som Rättvisepartiet Socialisterna självklart stödjer, men det krävs en antikapitalistisk kamp för mer långtgående krav om Vänsterpartiets egna 1 maj-paroll ”Det är vår tur nu!” ska uppfyllas.
Om det ska bli vår tur nu behövs en vänster som är beredd att fullt ut utmana den socialdemokratiska högerpolitiken och samlar till kamp för att riva upp alla de skattesänkningar som har gynnat rika, storbolag och banker, bankförstatligande, inga vinster i välfärden (inte bara vinstbegränsningar), återta privatiserad verksamhet och vägra nedskärningar samt omedelbar, allmän arbetstidsförkortning samt för flyktingamnesti.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!