Krig och humanitär katastrof

2009-01-21 15:10:02
300 000 människor har tvingats på flykt undan regeringstruppernas krigsoffensiv på Sri Lanka de senaste månaderna. Samtidigt som president Mahinda Rajapakse skryter om militära segrar i norr skärps förtrycket av alla kritiker av kriget. Och landets ekonomiska kris fördjupas.

De två stora högerpartierna på Sri Lanka, SLFP och UNP, har under decennier använt propaganda och attacker mot den tamilska minoriteten för att vinna stöd hos den singalesiska majoriteten på ön. Över 100 000 människor har dödats i det krig som i flera omgångar pågått sedan 1983 mellan regeringsarmén och de tamils­ka tigrarna, LTTE. En de facto egen stat upprättades under 1990-talet av LTTE. Den vapenvila som uppnåddes 2002 bröts 2005 när Mahinda Rajapa­kse, SLFP, blev president på en chauvinistisk politik mot tamilerna.

Siritunga Jayasuriya, ordförande i United Socialist Party (USP, systerparti till Rättvisepartiet Socialisterna), varnade i direktsänd TV på valnatten för att Rajapakse släppt loss de rasistiska hundarna.
Rajapakses regering, som har stöd av extrema rasistpartier som JVP och JHU, har hela tiden ökat de militära utgifterna medan levnadsstandarden, skolorna, sjukvården m m drabbats av ständiga attacker. Tsunamikatastrofen för fyra år sedan utnyttjades av regeringen för att lägga beslag på biståndet och svälta ut tamilerna.

I början av januari intog regeringstrupperna efter flera månader av bombattacker staden Kilinochchi, där LTTE länge haft sitt högkvarter. Rajapakse och höga generaler har nu utlovat en total militär seger inom kort.
Internationella Röda Korset säger sig vara ”extremt oroade” över den humanitära katastrof som drabbar de tiotusentals som nu tvingas fly.
Under kriget har Rajapakses regim infört ett allt mer totalitärt styre. Journalister, krigsmotståndare och aktivis­ter i ideella organisationer har mördats, försvunnit och tystats under förevändningen att de stödjer terroris- ter. Regeringens propaganda liknar väldigt mycket den israeliska regering­ens.

Regeringen på Sri Lanka har uppnått militära propagandasegrar, men är långt ifrån att lösa den nationella konflikten. Förtrycket av tamilerna fortsätter, vilket gör att LTTE inte försvinner. Med argumentet att regeringen hotas av bomber och attacker kommer Rajapakse inte att lät­ta på förtryck och militär övervak- ning. Samtidigt kommer den ekonomiska krisen, med växande arbetslöshet och fattigdom, allt mer i fokus.
USP (CWI på Sri Lanka) kämpar mot kriget och försvarar tamilernas rättigheter. USP står för gemensam arbetarkamp och demokratisk socialism som det enda verkliga svaret på nationellt förtryck och kapitalism.

Per-Åke Westerlund

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!