Krigisk trump osäkrar världen

2017-05-04 21:04:19
Nu har Donald Trump regerat i mer än 100 dagar. Resultatet är det förväntade. Han har skrivit in sig som den president som har lägst stöd efter bara 100 dagar vid makten. Detta trots att hans opinionssiffror tycks ha gått upp en aning – det handlar om några få procentenheter – under de senaste veckorna.

Efter alla misslyckanden på hemmaplan och kriser inom den egna administrationen har Trump försökt mobilisera stöd genom att ”America first” blivit till en ”America fist” (USA-knytnäve) på den globala arenan.
Krigsinsatserna mot Syrien och Afghanistan har följts av riskfyllda utfall mot en annan lika krigisk och oförutsägbar regim – Nordkoreas diktatur. Samtidigt som Trump omfamnar Filippinernas president Rodrigo Duterte som skjuter först och frågar sen.

Likt en sårad tiger blir Trumpadministrationen allt farligare. Att Trump har sagt sig vara beredd att möta Nordkoreas diktatator Kim Jong Un, “när omständigheterna är de rätta” är ett försök att ge krigspropagandan ett sken av diplomati. Som Offensiv tidigare skrivit så är det oundvikligt att den twittrande presidenten också hamnar på kant med USA-vänliga regimer som exempelvis Sydkoreas regering som Trump har retat upp efter att först ha hävdat att Koreahalvön “är en del av Kina” för att sedan kräva att Seoul ska betala för det nya amerikanska robotförsvaret i Sydkorea.
Att Koreahalvön är en del av Kina är något som Trump, enligt egen utsago, lärt sig av Kinas Xi Jinping. “Han [Xi Jinping] redogjorde för Kinas och Koreas historia. Och Korea är egentligen en del av Kina. Det lärde jag mig efter att ha lyssnat i tio minuter,” sa Trump efter sitt möte med Kinas president i april.
Efter att Trump köpte den kinesiska imperialismens historiesyn och Pekings “Make China great again” har Vita huset intagit en allt mer inställsam hållning till diktaturen i Kina. Borta är talet om att Kina är en valutamanipulatör som våldför sig på USA. Men det är idag, när Trump behöver Kina för att sätta press på Nordkorea.
– Kan du föreställa dig att jag skulle säga, ”Jo, förresten, hur går det med Nordkorea? För övrigt kommer vi att tillkännage att ni är en valutamanipulatör imorgon”, frågade Trump i en tidningsintervju.
Svaret på vad Trump kommer att “tillkännage imorgon” kan ingen svara på, allra minst presidenten själv, men att det blir ett nytt hopp i en galen tunna är givet. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!