Krigshundars konstskatt

2017-12-13 23:16:17
Da Vinci-koden igen? Ett tag verkade det som om det skulle krävas en verklighetens Robert Langdon för att kunna nysta ut vem eller vilka som köpte Leonardo da Vincis målning Salvator Mundi (”Världens frälsare”) på Christies aktion i New York för en månad sedan. Köparen eller köparna betalade rekordhöga 450,3 miljoner USA-dollar, eller motsvarande 3,8 miljarder kronor, för da Vincis mästerverk.
Till en början sa auktionshuset Christies att tavlan hade sålts till oidentifierad köpare i Europa som förmedlade sina anbud via telefon. Men snart började det cirkulera uppgifter om att köparen var det saudiska kungahuset och dess nya absolute monark – kronprins Mohammed bin Salman. Men det dementerades snabbt av de saudiska myndigheterna. Istället trädde myndigheterna i emiratet Abu Dhabi, som är ett av sju emirat som utgör Förenade arabrepubliken, fram som köpare. Tavlan hade, enligt mynigheterna, inköpts för att ställas ut i staden Abu Dhabis nyöppnade skrytbygge Louvren-­muséet, där en inträdesbiljett kostar minst 300 kronor.
Men till sist kan det ändå visa sig att det är den saudiske kronprinsen Mohammed bin Salman som har köpt målningen för att markera att det nu är han som sitter på makten och pengarna i ett Saudiarabien som bara väntar på att både skakas av massuppror och nya palatskupper.

Som Offensiv skriver på sid 14 är Saudiarabien och Förenade Arabemiraten i högsta grad ansvariga för den humanitära katastrof som har utvecklats i Jemen.
I amerikanska Huffington Post görs en genomgång av vad man skulle kunna göra i Jemen för de många miljoner som da Vincis målning kostade. Tidningen ger följande exempel med hänvisning till beräkningar som Oxfam har gjort:
• Under fem veckor ge mat till alla de 21 miljoner människor i Jemen som idag går hungriga.
• Varje enskild familj som behöver det skulle få ett sanitetspaket som skyddar mot kolera, som knappt fanns i Jemen innan Saudiarabien och Förenade Emiraten inledde sitt krig mot landet i mars 2015.
Det da Vincis målning kostade och vad den saudiske härskaren, kronprins Mohammed bin Salman, betalade för sin nya lyxyacht ifjol skulle tillsammans räcka för att fylla det hål som nu finns i FN:s katastroffond för Jemen. Ett hål som varje dag skördar liv – samtidigt som krigshundarna samlar på konstskatter. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!