Krigsövar för att sälja vapen

2017-09-20 21:05:10

foto: Commons


I veckan sker en upptrappning av krigsövningen Aurora 17, vilket får försvarsvännernas hjärtan att klappa extra hårt och mycket. Även krigsmaterielindustrin jublar, eftersom övningen också kan beskrivas som en mässa för vapenhandlarna. Den svenska krigsmakten har fått mer pengar än på mycket länge och är på jakt efter att bland annat köpa ett nytt luftvärnssystem. Totalt kan notan för det nya luftvärnsystemet och andra vapeninköp sluta på 25 miljarder kronor – en summa som skulle kunna finansiera kollektivtrafiken i Stockholms län i dryga två år.

Men istället för kollektivtrafik ska det rulla militärfordon på vägarna och transporteras missiler som kan laddas med kärnvapen.
Under Aurora ska den svenska militären öva värdlandsavtal med Natomakter som USA och Frankrike. Med sig har de amerikanska trupperna ett luftvärnssystem med skarpladdade Patriotmissiler och de franska trupperna sitt robotsystem (SAMP/T Aster).

”Som av en händelse är det precis vad Sverige söker och ska köpa. Det nuvarande robotsystemet ’Hawk’ utvecklades under slutet av 1950-talet av USA. Systemet har uppgraderats vid ett flertal tillfällen, men måste nu alltså bytas ut. FM, Försvarets Materialverk, har tidigare sagt att man har som målsättning att sätta in ett nytt system år 2020. Men det kan bli tidigare än så”, rapporterar tidningen Ny Teknik.
– Självklart vill USA visa upp sitt Patriot-system och Frankrike det fransk-italienska SAMP/T-systemet, men det är inte bara show-off, utan de kommer också att arbeta med systemen tillsammans med oss, säger Carl Sjöstrand, kommunikationschef på Luftvärnsregementet, till samma tidning.
Det nya luftvärnssystemet beräknas kosta 10 miljarder kronor. Kostnaden för en enda missil är 40 miljoner kronor.
Liberalerna, som är en av Nato:s många språkrör i Sverige och som vill fördubbla försvarsanslagen för att gå Trump till viljes, har länge kampanjat för att Sverige ska köpa Patriotmissiler från USA. Regeringen tycks ha samma uppfattning och den amerikanska militären ser Aurora 17 som början till en permanent stationering av Patriotmissiler och förband.
–  Vi ska integreras i svenskarnas ”kill-chain”, sa den amerikanske kaptenen Thomas Harris till Dagens Nyheter när Aurora 17 hade inletts. Det är precis lika otäckt som det låter.

• Delta i protesterna mot Aurora 17 & Nato. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!