Krönika: Ikea censurerar kvinnor i Saudiarabien

2012-10-04 14:43:07
Förutom Stefan Löfvens ”affärsplan”som antagligen kommer att hänga med ett tag, har den definitiva snackisen de senaste dagarna varit Ikeas censurering av kvinnor i Saudiarabien. I måndags avslöjade Metro att alla kvinnor censurerats i Ikeas katalog. ’Alla’ måste vara en överdrift, tänkte jag och kollade igenom katalogen från första till sista sidan. Alltså, varenda kvinna har antingen plockats bort helt, eller redigerats så att hon ser ut som en man. Till och med den enda kvinnliga formgivaren är borta. Hur kan en sådan total censurering av kvinnor ändå kännas vulgär?

Foto: Natalia Medina

I Saudiarabien är kvinnor absolut rättslösa.Det är troligtvis det land i världen där kvinnor är mest förtryckta. Kvinnor har inte rätt att rösta. Det finns ingen som helst rättssäkerhet när det kommer till fall av misshandel, våldtäkt eller andra sexuella trakasserier. De har inte rätt till abort. Inte preventivmedel. Det är det enda land i världen som förbjuder kvinnor att köra bil eller delta i sport. Kvinnor och män hålls åtskilda utanför hemmet och kvinnor får endas undantagsvis vistas i det offentliga rummet. De får endast resa i sällskap med en manlig släkting. Kvinnors rättigheter att arbeta, äga och förvalta egendom är kraftigt inskränkta. De kvinnor som faktiskt jobbar tjänar endast 16 procent av det männen tjänar.
”Jamen, det låter väl rimligt!”, tänkte Ikea och blinkade förföriskt till diktaturregimen. ”Om vi ändå ska bygga en vapenfabrik där kan vi lika gärna passa på att främja kvinnoförtrycket!” Nämnde jag förresten att 90 procent av de som dör vid väpnade konflikter är civila, och att den absoluta majoriteten av dem är kvinnor och barn?

Efter att Metro uppdagat nyheten spred den sig över hela världen. Stora tidningar som The Telegraph och LA Times har till exempel rapporterat om det. Först la­des skulden på ”den lokala franschisetagaren i Saudiarabien som pekades ut som ansvarig för att ha suddat ut alla kvinnor”, enligt Metro. Men nu har Inter Ikea Systems, som äger Ikeas varumärke och är ytterst ansvariga, ändrat sig.
– Det som har framkommit i våra kontakter under dagen med Saudiarabien är att det är inte den lokala franschisetagaren som gjort fel. Det är vårt ansvar på Inter Ikea Systems, säger Ulrika Englesson Sandman (presschef) till Metro.
– Franchistagaren har fått bilderna presenterade för sig utan kvinnor. Både kvinnan i badrummet och designer skulle mycket väl ha kunnat vara med i katalogen i Saudiarabien, heter det nu.
Ja, det kan man ju verkligen tycka. Varför kunde inte alla kvinnor få vara med, förresten? Det är ju inte direkt utvik vi talar om. Jag menar, finns det en katalog som ger ett mer mellanmjölkigt intryck än Ikeas?
– Kvinnobilder är inte förbjudna i saudiska tidningar (…) De har gått över gränsen för att vara tillmötesgående, säger Abdulhadi Khalaf, expert på Arabiska halvön och Mellanös­tern till Metro. Allt för tillmötesgående enligt somliga. Ett vid­rigt övergrepp på jämställdhet och kvinnors rättigheter till förmån för profit, enligt mig. Men ja, vem är förvånad?

Anna Löfgren

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!