Krönika: ”Man diskuterar inte med gangsters”

2016-10-06 13:54:21
De som hävdar att det är OK för ”yttrandefriheten” att ha nazister på bokmässan vet inte vad de talar om. Man kan helt enkelt inte diskutera med gangsters av mycket enkla skäl: Det kan lätt få fysiska konsekvenser.

Jag blev hotad på bokmässan när jag helt lugnt frågade några i en monter intill Nya Tiders om inte Nya Tider skrämde bort folk. Det räckte för att jag skulle bli hotad.

Det stod ett gäng testosteronstinna unga män och blängde, med ett kroppsspråk som om de var redo för strid, runt Nya Tiders monter – vända mot folk som passerade. Som en slags milis. Flera av dem uppsökte andra montrar där de uttalade förtäckta hot under sken av att vilja ”intervjua” och de tog bilder på folk på bokmässan som de sedan lade upp på olika högerextrema sajter. ”Ta debatten” kan bara den som har inte mött dem säga. Man säger inte emot psykopater som går på anabola – det blir inte mycket till debatt. Man säger inte gärna emot informationsresistenta människohatare som fotograferar och lägger upp meningsmotståndares bilder på högerextrema sajter.

På gatan utanför stod ytterligare några medlemmar i det våldsverkande SMR. De lät oss förstå att de väntade på oss.

Man kan inte diskutera med gangsters helt enkelt. Bara att skriva detta inlägg innebär att man utsätter sig för en risk att bli misshandlad, få sin bostad utsatt för mordbrand eller få en storm av anonyma dödshot.

Jag skulle gärna skicka in detta som debattartikel till Göteborgs-Posten, Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet etcetera, om jag inte visste att ett sådant här inlägg inte passar dem och därför refuseras.

Men jag ser fram emot den dag då Aktuelltstudion bjuder in chefredaktören för tidningen Offensiv eller någon annan tidning från den revolutionära vänstern och snällt frågar ut vederbörande om de påståenden som görs om den revolutionära vänstern. Men that is never going to happen. Det vore ju alldeles för djärvt av Aktuellt… ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!