Krönika: ”Reaktionärer mot Thunberg”

Sigbritt Herbert (Foto: Offensiv).

av Sigbritt Herbert // Artikel i Offensiv

Det råder Gretafeber bland ungdomar världen runt. Det är 16-åriga Greta Thunberg som har fått i gång en världsomfattande klimatrörelse. En rörelse som blivit så omfattande att ledarna för världens stormakter har vaknat. Dock inte vaknat i den bemärkelse att de tänker göra något åt klimathotet. De har istället vaknat och insett det inflytande Greta har över ungdomar i deras länder. Det oroar dem. Det inflytandet kan på sikt hota det ekonomiska system som ledarna representerar.
Trump försöker förlöjliga och förminska Greta genom att säga att hon verkar vara en mycket glad ung flicka som ser fram emot en ljus och underbar framtid. En Trumpsupporter kallar henne för en skådespelare som får den bästa utbildningen socialismen kan stjäla. Han tänker minsann inte hållas gisslan av någon som precis fått sitt körkortstillstånd. Trump hejar på sin okända supporter.
Putin insinuerar att någon försöker tjäna pengar på Greta, att hon är manipulerad till att ställa orealistiska krav. Han tycker också att det är höjden av fräckhet att inte låta utvecklingsländerna ta del av samma levnadsstandard som Sverige. Den statligt ägda ryska tidningen Rossiskaja Gazeta kallar henne okunnig och att hon lämnat skolan för PR-pengar.
I Brasilien har man publicerat en bild på Greta Thunberg som sitter och äter medan man utanför fönstret ser några svältande mörkhyade barn. Greta sitter på ett svenskt tåg medan barnen sitter framför något som ser ut som en afrikansk hydda. Den falska bilden har publicerats av Bolsonaros son. 

Bolsonaro, Trump och Putin är alla klimatförnekare. Putins Ryssland har stora oljetillgångar, Trumps USA likaså med hjälp av bland annat fracking och oljesand. Bolsonaro vill öka landets jordbruksexport genom att öppna upp Amazonas för mer odling och boskapsskötsel. Alla tre har alltså ekonomiska skäl till att angripa klimatrörelsen. 
Redan tidigt kritiserades Greta Thunberg för att vara finansierad av mäktiga grupper eller för att hon pushats fram av sin mamma Malena Ernman. En femtonåring kan ju inte ha egna åsikter. De som kritiserar henne är män på högerkanten som Hanif Bali och Jimmie Åkesson. 
Greta Thunberg själv säger att miljörörelsen borde se attackerna på henne som en komplimang. Det betyder att makthavarna ser det som ett stort hot och att den (miljörörelsen) har gjort skillnad. Alla hoten är bevis på att den har åstadkommit något. 

Alla hoten är definitivt ett bevis på att makthavarna har blivit rädda. Bara det faktum att en tonårstjej i flätor kan skrämma de stora och mäktiga visar att de inte är så stora och mäktiga som de vill göra gällande. Det är en lärdom. En tonårstjej kan skaka om makthavarna. Tänk vad all världens arbetare och fattiga skulle kunna åstadkomma.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!