Kshama Sawants socialistiska svar till Trumps ”State of the union”

2018-02-02 18:50:13

foto: Clay Showater
Seattles socialistiska fullmäktigeledamot ger Trump svar på tal.

USA:s ärkereaktionära president Donald Trump höll i dagarna sitt första ”State of the union”, talet om tillståndet i nationen som hålls av presidenten en gång per år. Kshama Sawant, fullmäktigeledamot i Seattle för Socialist Alternative (Rättvisepartiet Socialisternas systerparti i USA), gav traditionsenligt ett svar till detta tal, som vi här publicerar.

”Systrar och bröder,
Det första fruktansvärda året med Trump i Vita huset har kommit till ända. Ett år av massiva skattelättnader för företagseliten, nedskärningar, attacker mot de vinster som arbetare har kämpat hårt över för att vinna, och försök till att kriminalisera meningsskiljaktigheter. Ett år av till synes oändliga försök till att förgöra tillgången till sjukvård för miljontals.
Trump talade om att ena amerikaner. Detta efter ett år av de mest splittrande och rasistiska attackerna på invandrare någonsin. Inte bara har Trump gett sig på de så kallade Dreamers (unga flyktingar) – han ska nu försöka utvisa 240 000 salvadorianska och haitiska invandrare.
Trump går in i sitt andra år med det lägsta förtroendet som någon modern president i USA har haft vid denna tidpunkt vid makten. Men trots hans inkompetens och kaoset i Vita huset bör vi inte underskatta skadan som har gjorts, ej heller faran som han fortfarande utgör.
Systrar och bröder, ett år av Trump är mer än nog.

Det är dags att inventera inte bara skadan som har gjorts, utan också vår rörelse. För 2017 har också varit ett historiskt år av kamp. Och vi måste dra lärdomar från vår pågående kamp mot Trumps högerpolitiska agenda och mot miljardärsklassen.
Dagen efter att han svors in möttes Trump av den största protestdagen i amerikansk historia. I år, på årsdagen av de kvinnomarscherna, tog över en miljon åter till gatorna mot sexuella trakasserier, för att säga #MeToo.
Återkomsten av massprotester visar på den stora potentialen för kamp och för en ny kvinnorörelse. En som kan bygga en kraftfull kamp mot sexuella trakasserier och ojämlika löner såväl som för betald föräldraledighet, gratis barnomsorg och en sjukvård för alla som täcker reproduktiva rättigheter och transpersoners behov.
De senaste månaderna har #MeToo skakat etablissemanget med modiga kvinnor som träder fram för att utmana rovdjurslika rika män. Vi måste utvidga rörelsen till varje arbetsplats för att inte bara stoppa trakasserierna från kända människor, utan också det dagliga förtrycket som arbetande kvinnor möter. Vi kan bygga dessa kamper för att störta huvudrovdjuret Trump och organisera för nya massprotester på Internationella kvinnodagen den 8 mars.

Under Trumps första vecka som president gick Trumpadministrationen på offensiven med en rad reaktionära presidentorder. Han möttes av ett stort och omedelbart motstånd, särskilt mot inreseförbudet mot muslimer. Protester bröt ut på över ett dussin flygplatser, inklusive i Seattle där vi lyckades stänga ned flygplatsen i flera timmar. Här och runtom i landet tvingade våra protester fram frigivningen av häktade invandrare, skickade en varning till Trump och sände ett kraftfullt meddelande till domstolarna, som sedan tillfälligt stoppade det intoleranta inreseförbudet.
Detta är den slags beslutsamma, massiva handling av civil olydnad som kan pressa tillbaka Trump och den härskande klassen. Vi behöver massaktioner för att försvara de 800 000 DACA-mottagarna (de så kallade Dreamers) och andra som hotas av utvisning (Deferred Action for Childhood Arrivals, immigrationslag som tillät vissa ”illegala” invandrare att få arbetstillstånd). Vi borde stå upp inte bara mot hoten mot Dreamers, utan också mot den föreslagna flyktingmuren mot Mexiko och krigspolitiken, nyliberalismen och miljöförstöringen som skapar miljontals flyktingar världen över.
Trump pratade om sitt föreslagna biljondollarinfrastrukturprojekt. Upprustning av infrastruktur och en massiv expansion av gröna jobb behövs akut, men Trumps retorik i hans tal är ännu ett oärligt försök att framstå som en representant för arbetare.
I själva verket har han påbörjat brutala attacker på vår levnadsstandard för att gynna sina miljardärskompisar. Han har kraftigt skurit ned på företagsskatten. Hans katastrofala skatteplan, en historisk gåva till företagen och de superrika, har djupt underminerat hans förmåga att finansiera nödvändig service, än mindre stora nya offentliga projekt.
Förväntas arbetare tro på att Trump trots allt är en som bygger broar? Nej, han är en bedragare, och allt han bygger har som syfte att ytterligare göra plånboken tjockare för företagseliten och de ultrarika.
Trump hyllade i sitt tal cyniskt de som riskerade sina liv för att rädda andra i de förödande orkanerna och skogsbränderna som har drabbat landet den senaste tiden. Men några minuter senare hyllade han expansionen av kolindustrin, vilket bara kommer att fördjupa klimatkrisen som hotar planeten och miljontals liv över hela världen.
Han använde också sitt tal till ännu en feg attack mot Colin Kaepernick och andra amerikanska fotbollsspelare som har protesterat mot polisbrutalitet och rasism under nationalsången. Jag vet att miljontals amerikaner med mig djupt tackar Colin för hans mod i att knäböja under nationalsången.

För att få bort Trump behöver vi en pågående och upprätthållen rörelse – individuella protester kommer inte att vara nog. Vi behöver skapa nya kamporganisationer för att utveckla våra egna oberoende strategier och taktiker, lära en ny generation aktivister, och stärka våra styrkor för att kunna slå allt kraftigare mot denna reaktionära regim och detta reaktionära system.
Vi bör komma ihåg hur Trump kom till makten från första början. Under 2016 lämnade etablissemanget inom företagsstyrda Demokraterna – förkroppsligat i Hillary Clintons misslyckade valkampanj – ett tomrum som Trumps högerpopulism kunde fylla. Ledarna för Demokraterna lät inget stoppa dem från att hindra Bernie Sanders och hans budskap om en ”politisk revolution” från att nå valet. De förde fram lögnen om att Clintons etablissemangspolitik var det bästa sättet att besegra Trump.
Men det var Clintons företagsdominerade politik och täta band med Wall Street som gav Trump tillfället att cyniskt framstå som en outsider mot det ”träsk” av lobbyister, miljardärer och karriärister som fyller maktens korridorer. Samma Demokrater är nu förfärade över utsikten om en Bernie 2020-kampanj.
De har inte dragit lärdom av vad som har hänt, men det måste vi. Vi kan inte förlita oss på en ”politik som fortgår som vanligt”, med förhandlingar bakom stängda dörrar mellan företagskontrollerade representanter för etablissemanget, för att besegra Trump.

Förra veckan tydliggjorde minoritetsledaren i senaten Chuck Schumer hur långt Demokraternas ledning är beredda att gå för att blidka Trump – de kommer hjälpa till att bygga hans rasistiska mur vid den mexikanska gränsen. Flyktingaktivister och många som i hela sina liv har röstat på Demokraterna är vansinniga på ledningen för deras blidkande politik. Bernie Sanders och andra röstade emot överenskommelsen.
Samtidigt som den 8 februari närmar sig, vilket är tidsgränsen för att regeringen på nytt kan stängas ner, bör vi förbereda för beslutsamma massprotester och civil olydnad. Om Demokraterna återigen är beredda att ge med sig borde vi ockupera deras kontor. Det borde vara massdemonstrationer i varje stad innan den 8 februari för att stoppa att de säljer ut sig själva. Vi borde koppla samman flyktingkampen med alla arbetares kamp för verkliga fristäder: en landsomfattande minimilön på 15 dollar i timmen (cirka 120 kronor i timmen), gratis sjukvård för alla, gratis högskoleundervisning, billiga hyresrätter med kontroll över hyressättningen och demokratisk samhällskontroll över polisen. Det är ett sånt här slags program som kan inspirera miljontals till handling, inte den ljumna, mjäkiga approachen från etablissemangets politiker.

I hela världen har valet av Trump gett ett ökat självförtroende till högern. Men vi har internationellt också sett att det bästa sättet att slå emot detta är med arbetarklasspolitik, från Jeremy Corbyn i England till Jean-Luc Mélenchon i Frankrike. Det globala hotet från högerpopulismen gör det brådskande att bygga en rörelse som kan driva ut Trump, för att tvinga fram hans riksrättsåtal eller avgång. Vad vi gör här i USA, världskapitalismens högborg, kan ha en elektrifierande effekt världen runt.
Trump talade optimistiskt om USA:s ekonomi. Men den ekonomiska återhämtningen har överväldigande gynnat de i toppen, samtidigt som ojämlikheten har skjutit i höjden och en stor del av landet har lämnats bakom. De tre rikaste amerikanerna har nu en större rikedom än de nedersta 50 procenten av befolkningen.
Återhämtningen baserar sig på ekonomiska bubblor som förr eller senare kommer att spricka. Kapitalisterna och deras politiker erbjuder ingen väg ut ur låglönejobben, den astronomiska skuldsättningen eller boendekostnaderna. Varken företagsglobalisering eller ”USA först”-protektionistiska handelskrig erbjuder någon väg framåt.
Samtidigt som Trump ger tomma löften om bra jobb hotar Högsta domstolen verkliga jobb och hela arbetarrörelsen med Janus-fallet. Denna ”rätten att jobba för mindre”-politik måste mötas med ett beslutsamt motstånd. En massiv arbetarmarsch mot Washington borde organiseras för att varna Trump om att vi kan stänga ner stora delar av ekonomin och bereda vägen för att besegra inte bara Janus-fallet, utan den bredare företagsagendan.

Vi kan inte vänta till november (då det är mellanårsval). Vi måste kämpa nu för att stoppa attackerna på arbetare. Lokala bostadskampanjer, som inte får nog med uppmärksamhet i media, får allt mer luft under vingarna runtom i landet. I Houston, Texas hjälpte Socialist Alternative till att bygga kampanjer mot slumvärdar som försökte profitera på förödelsen efter orkanen Harvey. Och i Minneapolis kämpar vi för hyresgästers rättigheter, vilket vi bygger vidare på efter det momentum som uppstod i och med Ginger Jentzens valkampanj till fullmäktige i staden ifjol. Här i delstaten Washington kämpar vi för offentligt ägda bostäder och mot delstatens odemokratiska förbud mot hyresreglering.
Prästen William Barber, en av ledarna för Moraliska måndagarna-rörelsen (en gräsrotsrörelse mot nedskärningar och skatteregleringar, för rösträttigheter med mera i delstaten North Carolina), har lanserat en ”Poor Peoples Campaign” (de fattigas kampanj) för att bygga vidare på Dr Martin Luther Kings arv. Detta kan vara en startpunkt för att länka samman våra kamper. Som Dr King sa: ”Kapitalismens ondskor är lika verkliga som militarismens ondskor och rasismens ondskor”.

Miljontals är intresserade av socialistiska idéer, särskilt ungdomen som står inför en framtid av låglönejobb, rasism, sexism och studieskulder. Socialist Alternative växer, och Democratic Socialists of America (DSA) har nu tiotusentals medlemmar. Socialister och aktivister handskas nu med frågan om hur man ska bygga den bredare rörelsen mot Trump. Valen är bara en aspekt på hur vi kämpar för att förändra världen, och kommer troligen att dominera den politiska debatten ju närmre mellanårsvalet vi kommer.
Vi står i solidaritet med de miljontals som vill få bort Trump och Republikanerna. Samtidigt behöver vi bygga självorganiseringen och det politiska oberoendet hos arbetarklassen – den verkliga kraft som kan besegra högerpopulismen och miljardärsklassen.
Att utmana storföretagen och det politiska etablissemanget innebär att driva starka oberoende kampanjer. Vi behöver ett vänsterpolitiskt alternativ som kan inspirera folk med djärva krav och gräsrotsorganisering, snarare än att förlita sig på miljardärerna. Det betyder att ställa upp med starka oberoende vänsterkandidater som vägrar ta emot en endaste krona från företagen.
Jämsides den brådskande uppgiften att försvara Dreamers samt besegra Trump och Republikanernas miljardärsbackade agenda, måste vi också ta fasta steg här och nu mot en egen organiserad, oberoende styrka och ett nytt parti för arbetare. Vi behöver en kraftfull rörelse som en gång för alla kan få ett slut på detta trasiga system som göder fattigdom, miljöförstöring och nya framtida Donald Trumpar. Gå med mig i bygget och kampen för en socialistisk framtid baserad på solidaritet, demokrati och jämlikhet.
Systrar och bröder, vi har en värld att vinna!”

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!