Kshama svarar Obama

2015-01-30 20:43:55
Precis som i fjol kommenterade Kshama Sawant (Socialist Alternative, Rättvisepartiet Socialisternas systerparti i USA) president Barack Obamas årliga tal till nationen. Nedan följer en nedkortad version i text och länk till video.

Systrar och bröder, för sex år sedan blev Obama vald med förhoppningen om att han skulle representera miljonerna, inte miljonärerna. När Obama höll sitt första tal till nationen hade Demokraterna majoritet i såväl överhuset som i senaten. Idag, efter en massiv besvikelse och krossade förhoppningar bland det amerikanska folket, står han inför en omvänd situation, där Republikanerna har majoritet i båda kongressens delar. Kommer de miljontals amerikanerna att efter sex år slutligen få den president de röstade på?
Några av förslagen Obama uttryckte i natt är åt rätt håll: Att beskatta de rika, erbjuda gratis högskoleutbildning, betald sjuk- och föräldraledighet samt kommunala bredband. Men hur tänker Obama övervinna det oundvikliga republikanska motståndet? Hur kommer Obama att kunna genomföra några seriösa åtgärder för att beskatta de rika eller för att motverka klimatförändringarna i opposition mot den odemokratiska makten som ligger hos Wall Street och storföretagen? På detta finns det inga svar att hämta från Obama.
Han pratade om den ekonomiska återhämtningen. Men sanningen är att för det stora folkflertalet har det varit en glädjelös återhämtning. Amerikaner står inför de största ojämlikhetsklyftorna på nästan ett århundrade. Under Obamas tid vid makten har gapet mellan de rika och de fattiga bara vidgats. Men de senaste två åren har vi sett hur de slags krafter som kan förändra utvecklingen har börjat formeras  – den historiska gräsrotsrörelsen för en minimilön på 15 dollar [123 kronor] i timmen, driven av heroiska lågavlönade arbetare som har gått ut i strejk. Och vi vann 15 dollar i minimilön i Seattle – den första stora staden att införa det – genom att bygga en rörelse bestående av lågavlönade arbetare tillsammans med fackföreningar, lokala organisationer, kampanjen 15 Now och andra.
Vår uppgift är tydlig – vi måste fortsätta att bygga den här rörelsen och att bygga demokratiska organisationer såsom 15 Now för att göra 2015 till året då vi vinner 15 dollar över hela landet.

Socialist Alternative, hyresgäster och jag själv kampanjar för omedelbara åtgärder som hyrestak för att möta bostadskrisen som är utom kontroll. Men dessa omedelbara åtgärder kommer i sig inte att vara nog. Den så kallade ”fria” marknaden har misslyckats fatalt med att erbjuda bostäder som folk har råd att bo i. Vi behöver akuta offentliga investeringar för att bygga bostäder som  arbetarfamiljer har råd att bo i.
Obamas löfte om att säga nej till Keystone XL [en lång gasledning som kommer att korsa hela USA] och att sätta ett tak på metanutsläppen är nödvändiga första steg. Men vi måste vara tydliga: Han har totalt misslyckats med att ta makten från de 90 företag som är ansvariga för nästan två tredjedelar av koldioxidutsläppen. Istället skryter han om att vara ”frackingpresidenten” [hydraulisk spräckning, en miljöfarlig metod för att utvinna olja och naturgas]. Som Naomi Klein sa är det här en fråga om kapitalismen mot klimatet. Vi behöver agera här och nu. Men vi kan bara hantera klimatförändringen om vi bryter oljejättarnas och fordonstillverkarnas makt, vilka är fast beslutna om att utvinna varje droppe olja ur marken. För att ta itu med klimatkrisen måste vi organisera samhället i de 99 procentens intresse snarare än för vinstintressen och nationalstaternas konkurrens med varandra.

Förra året såg vi början på den viktigaste rörelsen mot etnisk orättvisa på årtionden. Var 28:e timme mördas en svart person i USA av antingen polis eller personer som tar lagen i egna händer. Vi lever under en tid av massfångenskap av svarta människor. I en tid där polisbrutalitet mot svarta personer passerar utan åtal eller åtgärder. Det är en tid av ekonomisk rasism, där den genomsnittliga inkomsten för en svart person är en tredjedel lägre än vad den är för en vit person.
Varför kan inte Obama säga att ”svarta liv spelar roll” [Black Lives Matter är en populär slogan för den rättviserörelse för svarta som spreds i USA under förra året]? Personer av alla olika etniciteter förtjänar en bättre situation. De förtjänar åtgärder nu.
Vi behöver bygga en egen politisk röst, ett massarbetarparti. Trots Obamas tal har bittra erfarenheter visat oss att vi inte kan lita på att han levererar. Vi måste kämpa för att bygga självständiga rörelser baserade på arbetare, unga, kvinnor, färgade och hbtq-personer. För att ta kampen för städer vi har råd att bo i, hälso- och sjukvård samt utbildning tillgänglig för alla – för ett samhälle baserat på ekonomisk rättvisa, lika rättigheter, solidaritet och ett slut på rasismen, för att på allvar kunna utmana den rika procentens makt. Solidaritet! ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!