Kulturfestivalen till minne av Walter Medina – Årets tema är antimilitarism

Kulturfestivalen till minne av Walter Medina

TID: 6 JULI KL 13:00

PLATS: CYKLOPEN, HÖGDALEN

LÄNK TILL EVENTET: https://www.facebook.com/events/2101059410275034

Lördagen den 6 juli hålls den årliga Kulturfestivalen till minne av Walter Medina på Cyklopen i Stockholm. I år firar festivalen tioårsjubileum!

Festivalen grundades år 2014 av filmaren och fotografen Natalia Medina för att hedra hennes farbror Walter Medina som mördades av polisen i militärkuppens Uruguay år 1973, när han var 16 år gammal. Walter var poet, politiskt aktiv och spelade teater. Han höll på att måla orden CONSULTA POPULAR (”Folkomröstning”) på en mur när han sköts till döds av polisen.

Därför arrangerar det internationella, socialistiska konstkollektivet BadArt en årlig kulturfestival för att hedra hans minne och alla fallna kamrater, samt organiserar oss mot högern, rasismen, militarismen och fascismen idag. Vi kommer att gemensamt färdigställa den muralmålning som Walter aldrig hann måla färdigt. Den första muralmålningen till Walters minne hölls för elva år sedan, år 2013.

Vi vill ge det konstnärliga uttrycket en plats i kampen, precis som vi vill ge kampen en röst genom konsten. I år har festivalen temat antimilitarism.

Det är dags att samla motkrafter mot denna krigets era av eskalerande spänningar mellan de imperialistiska blocken i ett upphettat kallt krig, apokalyptiska hot om kärnvapenkrig, pågående och stundande folkmord, vapenskrammel, Sveriges anslutning till krigsbrottsklubben Nato, den blåbruna regeringen och etablissemangets rasism och repression, utmattningskriget i Ukraina och det allra mest brinnande
– det frihetssträvande palestinska folkets allt stigande dödssiffror i Gaza på grund av Israels bombningar och förnödenhetsblockader.

Sarai Alvarez Riveros. Foto: Privat.

Vi kommer att bjuda på musik, poesi, workshops, performancekonst, utställningar och en paneldiskussion om imperialism, nykolonialism och militarism. I panelen kommer vi att få höra representanter från bland annat BAM (Bred Antirasistisk Mobilisering), SAV (Socialistiskt Alternativ) och Kongo Moko. Här följer ett axplock av de artister som deltar i år:

SARAI ALVAREZ RIVEROS

Multidisciplinär konstnär som arbetar med olika formspråk och material. Sarai är särskilt engagerad i gatukonst, textilkonst, keramik och performance, och har deltagit i protestaktioner och flashmobs. Hon kommer att hålla i en workshop i textilkonst.

Kurilonko. Foto: Natalia Medina.

KURILONKO

Ett band med rötter i den sydamerikanska folkmusiken. Medlemmarna är Jaime Vergara på sång, Luis Fierro på guitar, Richard Pinilla på charanguo och quena samt Ferenck Nuñez på elektronisk bas.

Jonatan Hellstrand. Foto: Privat.

JONATAN HELLSTRAND

Ung socialist och konstnär från norra Stockholm. Gillar att experimentera med form och färg.

Listan med konstnärer och artister uppdateras löpande. Om du vill ställa ut eller uppträda, hör av dig till kftmawm@gmail.com. Berätta kort om dig själv, vad du vill göra på festivalen, och hur ditt bidrag anknyter till årets tema, som är antimilitarism. Det kommer att finnas fika och grillat till försäljning på festivalen.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!