Kulturpris spel för gallerierna

2012-08-01 17:14:32
I veckan delade Läkerol ut sitt kulturpris till Eurovision Song Contest-vinnaren Loreen och vi är så klart inte sena att gratulera till vinsten.

I år utdelas priset med motiveringen att hon använt sin talang för att uppmärksamma mänskliga rättigheter. Detta sker dock samtidigt som Cloetta, ägarna till Läkerol, väljer att sätta sina arbetare på bar backe genom att stänga fabrikerna i Gävle, Alingsås och finska Aura. Produktionen flyttas delvis till Slovakien, ett land med betydligt lägre löner och sämre villkor för arbetarna. Vi menar att det är dubbelmoral av företaget att stå bakom ett kulturpris som hyllar mänskliga rättigheter samtidigt som man flyttar produktionen till ett låglöneland med lönedumpning som följd.
Mänskliga rättigheter handlar i allra högsta grad om att kunna ha ett bra arbete. Istället sätter Cloetta vinst framför människor.
Kulturpriset blir därför ett spel för gallerierna när företaget genom sitt agerande visar att man sätter mänskliga rättigheter långt ner på dagordningen.

Läkerolarbetarna har under våren genom sin kamp visat att fabriken är lönsam och Gävleborna har tydligt visat att Läkerol hör hemma i Gävle. Om Cloetta verkligen vill engagera sig för människovärdet har man ett gyllene tillfälle nu.

Stoppa lönedumpningen och lämna fabrikerna i fred!

Marcus Zingmark
Natalia Mascayano
Jonas Ryberg
Jonas Wallberg
Läkerolarbetarnas Vänner

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!