Kulturpris till Saber Alipanah

2013-12-02 14:22:25

foto: Johannes Lundberg
Saber Alipanah, kurdisk konstnär som tvingades fly från Iran, mottog i förra veckan Angereds kulturpris.

För två veckor sedan mottog konstnären Saber Alipanah Angereds kulturpris, en summa på 25 000 kronor. Saber är ett välkänt ansikte i Hammarkullen och Angered. Han var nu senast en av handledarna som hjälpte Hammarkullens ungdomar att förgylla scenen med mosaik i parken på Hammarkulletorget.

Saber är kurd och politisk flykting från Iran och konsten har alltid ­spelat en viktig roll i hans liv såväl politiskt som personligt.
Offensiv finns på plats när Saber Alipanah mottar priset på Kulturum i Gårdsten, Angered.
– Det känns jättebra, det gäller inte bara priset, utan erkännandet som konstnär. I alla år har jag arbetat utan att tro att någon sett vad man kämpat med, men jag har blivit sedd och erkänd, det är det viktigaste.
Han håller ett kort tal efter han tagit emot priset.
– En dag går jag med min far som fattig pojke i trasiga kläder, en ­annan dag säljer jag frukt för att överleva, jag kämpar i bergen mot iranska regim­en, nästa dag sitter jag i turkiskt fängelse med hot att utvisas till Iran då jag vägrar att måla Ataturks porträtt till de turkiska polisstationerna, en annan dag har jag lyckats fly till ­Sverige. Jag söker fortfarande mig själv, ­säger han.
Saber berättar för Offensiv om sin bakgrund.
– Jag var sju år när min mamma dog. Jag hade tre bröder, min lillebror var två år och jag fick ta hand om honom då min storebror och pappa var tvungna att arbeta för att försörja oss. Jag försökte hinna med att måla mellan hushållssysslorna. När jag var 13 år började jag måla mer kontinuerligt, berättar Saber.

Som 14-åring började hans politiska åsikter att väckas till liv. Hans storebror, som var en förebild, påverkade honom mycket. Men brodern mördades av den iranska regimen en månad efter att islamisterna tagit makten. Han blev bara 24 år gammal. Det blev en svår tid för Saber, som utvecklades allt mer politiskt och skulle komma att spendera sina 14 kommande år i den kommunistiska gerillan i kampen mot regimen.
– Jag talade i staden Sanandaj genom högtalare på ett massmöte. Regimens svar blev att gripa hela min familj. Pappa sattes i fängelse tillsam­mans med min lillasyster, som då bara var ett år. Min far fick välja mellan två års fängelse och 120 piskrapp. Han avled senare av skadorna från piskrappen, berättar Saber.
I Iran var Saber aktiv kommunist, motståndsman i gerillan som medlem i Komalah och stred med vapen i hand mot den iranska diktaturen. Hela hans familj har betalat dyrt för sitt motstånd mot regimen. Nu hade både Sabers bror och far mördats av diktaturen.

Men även konsten var ett vapen mot diktaturen, inom gerillan starta­de han en teatergrupp.
– Vi smög oss in i byar på kvällar­na och uppträdde för befolkningen. Men gerillans ledning uppskattade inte aktiviteten och vi fick avbryta dem.
Saber blev allt mer kritisk mot ledningen och uteslöts så småningom från gerillan och valde därför en annan väg för kampen.
– Väpnad kamp är inte allt. Det handlar också om att ändra medvetenheten hos befolkningen och här är konsten ett viktigt vapen, säger Saber.
Han har målat så länge han kan minnas och kom så småningom till Turkiet med sin bror Hussein som också delade tiden med honom i gerillan.
I Turkiet kunde han ställa ut sin konst. Han blev känd och mycket uppmärksammad. Han hade också kontakt med den turkiska vänstern i landet.
Men i takt med att hans talang uppmärksammades ville även de turkiska myndigheterna ta tillvara på den, vilket han vägrade.

Han tvingades ånyo fly och kom som kvotflykting till Sverige 1992. Han bodde först i Stockholm, men flyttade snart till Göteborg och 1996 kom han till Hammarkullen, där han är kvar än idag. I Sandeslätt i Hammarkullen har han en ateljé där han målar och håller kurser med områdets barn.
– Kulturen är ett viktigt vapen för att öppna folks ögon om dess omgiv-ing. Kultur öppnar medvetenheten, utbildar och väcker idéer. Det vapnet är farligare än ett gevär för makthavare.
Hammarkullen är en stadsdel känd för sin motståndskraft och Saber är övertygad om att det delvis beror på att många kulturutövare bor i stadsdelen.

– Poeter, musiker och konstnärer från hela världen ger ett rikt kulturliv och kan förmedla en annan bild av saker ur ett perspektiv du inte tänkt på. Internationella erfarenheter och traditioner är en styrka. Jag tror att övriga Göteborg har mycket att lära från Hammarkullen.
Saber säger avslutningsvis:
– Jag har levt ett ekonomiskt fattigt liv, men ett rikt liv i sin helhet. Jag kan överleva utan mat, men inte utan färg.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!