Kungen får dubbelt betalt

2013-06-20 14:44:11




I vanliga fall brukar kung Carl XVI Gustaf drabbas av plötslig minnesförlust alternativt försöka framstå som ett offer för den största av konspirationer när han intervjuas. Men i förra veckan ville han visa lite jävlar anamma och svor inför SVT:s kameror. ”Fy fan”, drämde kungen till med när han konfronterades med uppgiften om att han låtit skattepengar betala för en totalrenovering av Stenhammars slott i Sörmland, trots att det finns ett avtal om att han ska stå för alla kostnader själv och trots han får arrendera hela godset med slott, 150 byggnader och 2 200 hektar mark för bara 1 000 kronor per år.
Men som den girige fifflare han är har kungen enligt SVT låtit skattebetalarna stå för drygt 9 miljoner av renoveringen. Som om inte det var nog har det i dagarna avslöjats att kungen och drottning Silvia tog regeringsplanet och lät skattebetalarna stå för merkostnaden när de skulle på släktkalas i Tyskland.
Det kungen och hovet har satt i system är att fakturera skattebetalarna dubbelt. Först betalar skattebetalarna via statsbudgeten dryga 122 miljoner kronor till kungen och hovet. Därefter får skattebetalarna ännu en gång betala för det som anslaget ska täcka. Inte undra på att kungen kan ståta med en personlig förmögenhet på minst 300 miljoner kronor plus att han har 45 miljoner kronor i sitt bolag Bensor AB.
Kungafamiljen och hovet kontrollerar tillsammans minst 2,1 miljarder kronor, placerade i ett 40-tal stiftelser. 
Eller som kungen skulle ha sagt: ”Fy fan, så rik jag är”.

I Grekland har regeringen, på order av Trojkan och på ett kuppartat samt lagvidrigt sätt, stängt ner den statliga televisionen och radion (ERT) och 2 565 anställda förlorar jobbet.
Attacken mot ERT är som om SVT och Sveriges Radio helt plötsligt släcktes ner och tystades med våld.
De flesta skulle nog se det som ett motbjudande övergrepp på demokrati och mångfald. 
Men SVT-chefen Eva Hamilton tycker att stängningen av ERT ”på sikt kan leda till något bra”. Tycker hon att en statskupp också skulle vara bra, ”på sikt”?

För övrigt kan det noteras att landets 55 mäktigaste familjer tillsammans kontrollerar bolag som omsätter över 2 000 miljarder kronor, motsvarande värdet av halva Sveriges BNP. Så visst finns det pengar.

PO

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!