Kuriren mot tvätteriarbetarna

2006-07-28 14:09:26
Norrbottens-Kuriren (NK) har de senaste åren utvecklats till en propagandacentral för de traditionellt borgerliga partierna. Tvätteriarbetarnas kamp för upprättelse, efter att de sparkats i strid mot LAS, visar på hur tidningens ledning medvetet motarbetar arbetares kamp.

Ändå sedan Textilservice i Boden tog över tvätteriet från Berendsen, och olagligt sparkade tio trotjänare, har företagsledningen haft en direktkanal ut via NK:s insändarsida. Detta gäller även kommunledningen i Boden, som via kommunalrådet Olle Lindström (m) tagit Tvättservice i försvar. Under tiden har alla insändare från RS och andra vänsterorganisationer censurerats.
För några veckor sedan fick ägarna till Textilservice på nytt plats i NK under rubriken ”Rena fakta om tvätten”. Där fanns lögner som att de avskedades arbetsuppgifter försvunnit, vilket förutom att det inte är sant, är omöjligt eftersom alla arbetare tillhörde samma yrkeskategori, ”tvättbiträden”.

”Ett frieri”

– Insändaren var ett frieri till tingsrätten inför de förhandlingar som väntar efter tvätteriarbetarnas stämningsansökan, säger Hans-Erik Enbom, en av de som stödjer tvätteriarbetarnas kamp.
NK vägrade ta in ett svar på insändaren med argument som ”ni bara upprepar” och att Textilservice chefer Robert Espling och Björn Lagerkvist kom med ”sanningen”. Tvätteriarbetarnas svar publicerades i redigerad form i NK i veckan, efter hot om en offentlig kampanj mot NK:s censur och deras partiska agerande.

Jonas Brännberg