Kuststadbygget: Tredje arbetsplatsolyckan på kort tid

2018-03-02 09:45:08

foto: Jonas Brännberg
Måste någon dö i en olycka innan aktioner tas mot Nåiden Bygg AB?

Den 9 februari skedde den tredje fallolyckan på kort tid på Kuststadbygget i Luleå. När ska åtgärder vidtas för att garantera arbetarnas säkerhet?

Denna gång var fallet ”bara” på två meter, istället för femton som de tidigare olyckorna, men folk har dött av kortare fall. Denna olycka sker trots att tempot ska ha sänkts en aning efter förra olyckan enligt Byggnadsförbundets ombud Magnus Nyström i NSD den 31 januari.
Inte nog med att detta är den tredje fallolyckan på bygget – det ansvariga byggföretaget, Nåiden Bygg AB, väntade i sex dagar med att anmäla olyckan till arbetsmiljöverket trots att det enligt lag måste anmälas omgående.
Det har även framkommit att det tre dagar innan den förra fallolyckan den 15 januari även skedde ett tillbud när en 1 000 kilo tung kompressor rasade ned en hel våning. Även här väntade Nåiden med att anmäla olyckan – i en hel månad.

Nadja Lukin, sektionschef på Arbetsmiljöverket i Luleå, säger till NSD den 20 februari att det ännu inte finns någon brottsmisstanke mot Nåiden och att man väntar på företagets egen utredning, vilket är rutin. Därefter kan myndigheten ta ställning till om en åtalsanmälan sker hos polisen.
Nåiden har på grund av de många olyckorna fått förlängda utredningstider av Arbetsmiljöverket. Det rimliga här vore nog att arbetsplatsen stängs ned under undersökningstiden. Med den nuvarande olycksfrekvensen skulle det kunna ske ännu en olycka innan utredningen är klar.
I Kuriren den 20 februari riktar Byggnadsförbundets regionordförande Joakim Lindholm skarp kritik mot byggföretaget.
– De allmänna intrycken är att det är en rörig arbetsplats. Och detta kan man oftast hänföra till korta, hårt pressade byggtider.

Kuststadsbygget har en projekttid på tre år, en tajt byggtid, helt i linje med den rådande trenden. Byggen måste gå fortare och fortare för att företagen ska kunna göra vinst. Lindholm fortsätter i samma artikel:
– Pressen hamnar på arbetstagarna att leverera en produkt snabbare än vad det arbetsmiljömässiga tillåter. Istället borde Nåiden redan efter det första tillbudet sitta ner med beställaren och diskutera hur man ska undvika att fler olyckor sker. Enda alternativet kanske är att förlänga byggtiden?

Kanske Byggnads borde agera mer konkret än att bara kritisera med hårda ord? Fackliga skyddsombud har makten att stänga en hel arbetsplats om arbetsmiljön är farlig. Ombudet Magnus Nyström tyckte redan i januari att bygget borde stängas om fler olyckor sker.
I Kuriren den 22 februari intervjuas arbetaren Fredrik Christoffersson som föll 15 meter den 15 januari och som just nu vårdas på Sunderby sjukhus. Han har fått fyra kotor i ryggen stel­opererade och har båda fötterna i gips. På frågorna om säkerheten på arbetsplatsen och om det är stres­sigt på arbetsplatsen svarar han att han inte vill kommentera det eller hänga ut någon, men att stressen inte är unik för Kuststadsbygget. ■


Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!