– Kvinnan ljuger, sa nämndemän som förordat sharialag

2018-03-07 16:34:01

foto: Patrik Svedberg
Det sexistiska rättsväsendet, genomsyrat av patriarkala normer, måste skrotas.

En man som friades av Solna tingsrätt efter misshandel av sin fru har väckt ilska och uppmärksamhet. Domen visar tydligt på de patriarkala normer som genomsyrar rättsväsendet, men nya avslöjanden visar också att domen vilar på en patriarkal ideologisk agenda.

De två nämndemän som var drivande för att fria mannen tillhör båda Centerpartiet, en av dem den tidigare riksdagskandidaten Ebtisam Aldebe som har sharialagar på sin politiska agenda. Nu när domen har blivit känd har de båda uteslutits ur C.
Mannen, som polisanmäldes av sin fru 2015, ska ha slagit henne i ansiktet, dragit henne i håret och tryckt en sko i hennes ansikte. Han har kastat in henne i en stol och släpat henne till sovrummet.
Domen från den 19 februari har fått stor spridning då den 37-åriga mannen friades och kvinnans trovärdighet ifrågasattes.”Det är inte ovanligt att kvinnor felaktigt hävdar att de har blivit misshandlade”, står det i domen. ”Det blåmärke under ögat som kvinnan och åklagaren har hävdat är en blåtira kan lika gärna vara en sådan blånad som man kan få av för lite sömn”, skriver tingsrätten för att senare inte utesluta att det är ett blåmärke som har orsakats av kvinnan själv.
Tingsrätten ifrågasätter också varför kvinnan hade vänt sig till polisen och inte till mannens familj först. Solna tingsrätt menar att mannens familj ”verkar vara en bra familj, till skillnad från hennes, vilket också har betydelse för skuldfrågan”. Domen påstår också att kvinnan har ”lämnat en berättelse utan att visa några känslor”.
Domens ideologiska agenda är tydlig. Tingsrätten skriver att kvinnan inte borde vänt sig till polisen eftersom paret har gift sig enligt sharialag.
Centerpolitikern Ebtisam Aldebe har tidigare sagt att ”Svenska lagar borde anpassas till muslimer som bor i Sverige”, enligt Expressen. Det skulle bland annat betyda att skilsmässa inte ska vara möjlig (i en SVT-intervju 2014) och att söner ska ärva dubbelt mer än döttrar.
Enligt Aftonbladet har Aldebe även suttit som nämndeman i Migrationsdomstolen, där hon har nekat kristna konvertiter från Afghanistan asyl. Hon tillhör Sveriges muslimska förbund, som kritiseras av andra muslimska organisationer och förbund efter att de har begärt av riksdagen att genomföra en särlagstiftning för muslimer enligt sharialag.
Våld i nära relationer är ett stort samhällsproblem, men tas inte på tillräckligt stort allvar av polis och rättsväsende. I denna dom har dessutom ett tydligt ideologiskt ställningstagande spelat in, vilket ifrågasätter kvinnan till fördel för mannen.
De ideologiska och patriarkala strukturer som slår mot kvinnor måste utmanas och bekämpas på alla nivåer. ■


Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!