”Kvinnoförtrycket måste avskaffas med klassamhället”

2012-05-13 00:50:56


Mattias Bernhardsson, kommunfullmäktigeledamot för RS i Haninge, talade om hedersrelaterat våld i temadebatten ”Hur mår vi?”.

Hur mår vi i Haninge? Det var rubriken på temadebatten i Haninges kommunfullmäktige måndagen den 7 maj.

Slutsatsen av Socialnämndens moderate ordförande Sven Gustavssons anförande var att ”de allra flesta i Haninge mår bra”, att de har antagit en strategi och inlett samverkan mellan nämnderna.
Miljöpartiets Anna Melker ägnade sitt anförande åt att tala om hur fint det är att gå omkring i Haninges skogar. Kort och gott hade inga partier några konkreta saker att ta upp.

Konkret och värdigt temat blev det först när Mattias Bernhardsson från Rättvisepartiet Socialisterna talade om våld mot kvinnor och hedersförtrycket.
– Hederskulturen utvecklades som en del av kvinnoförtrycket i samband med klassamhällets uppkomst och kommer inte kunna avskaffas förrän hela klassamhället avskaffas. Men stora förbättringar och framsteg har gjorts i modern tid – allt från rättigheter, lagstiftning och förändrade attityder som ett resultat av kvinno- och arbetarrörelsers kamp, sa han och fortsatte med att räkna upp en rad förslag och konkreta förbättringar som bör göras i denna fråga.
– Efter skoltid upphör skolans ansvar för barnen vilka helt utelämnas i familjens våld. Däremot kan lärare, skolsköteska eller annan elevstödjande personal märka när en elev plötsligt mår sämre. Men den insynen kräver kompetens och utbildning. Och insynen blir ännu sämre när det saknas just lärare, skolsköteska och elevvårdande personal.
– Det handlar också om att höja medvetenheten om kvinno- och hedersförtyck. Lärare behöver mer utbildning i psykosocialt arbete. ”Livskunskap” borde bli ett ämne för alla elever. Det handlar om sociologi, värde- och empatiträning utifrån samhällsproblem.

– Polisen, socialtjänsten och rättsväsendet behöver också utbildas då många utsatta idag möts av okunskap, nonchalans och nedvärderande attityder.
Kommunerna måste också sluta cementera den ojämlika arbetsfördelningen i hemmet och gamla könsroller, genom att avskaffa det sk vårdnadsbidraget.
Vi vet också att kvinnojourerna går på knäna och de tvingas neka många som tagit sig mod att fly till en plats i ett skyddat boende.

När ordföranden slagit med klubban för att avbryta anförandet begärde socialdemokraten Emre Güngör (medförfattare till boken ”Varför mördar man sin dotter?”) replik för att möjliggöra för Mattias att fortsätta gå igen­om RS krav på åtgärder.
Inga andra ledamöter begärde replik, inga andra partier ville debattera frågan.
RS Haninge

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!