Kvinnogemenskap i Sundsvall firar 30 år

2011-09-28 20:21:54
Kvinnogemenskap i Sundsvall driver en kvinnojour som haft över 30 000 övernattningar sen öppnandet och idag är det ungefär 30 kvinnor och 30 barn per år som bor olika länge på jouren.

Under senare tid har de varit tvungna att säga nej till behövande för att de haft fullbelagt.

Offensiv frågade Anna Håge­stam, som sedan mars är Kvinnogemenskaps ordförande, om det varit någon ökning av sökande eller några andra tendenser hon märkt av.
Anna svarade att det är svårt att säga om samhället blivit mer öppet i frågan och kvinnor i större utsträckning söker hjälp eller om det har skett en faktisk ökning.
Hon upplever själv att antalet sökande har ökat och kan se att andelen kvinnor med invandrarbakgrund har blivit större. Förr var det bara svenska kvinnor som kom.

Anna har också märkt att allt fler yngre tjejer söker sig till kvinnojouren.
Just nu för de diskussioner kring att återstarta en tjejjour, bland annat på initiativ av en engagerad tjej som har tagit upp detta.

Under firandet i helgen fanns också föreläsare.
En av föreläsarna var Gertrud Åström, statsvetare och kunnig inom jämställdhetsområdet. Hon berättade mycket intressant och humoristiskt och visade en stor kunnighet i frågan.
Föreläsningen hade fokus på varför det behövs en stark kvinnorörelse i Sverige och hon kunde rada upp den ena upprörande frågan efter den andra. Till exempel att så många som hälften av kvinnorna i Sverige inte har inkomst nog att ­försörja sig själva eller en familj eller att 20 procent av kvinnorna i Sverige helt saknar egen inkomst.

Jag gick därifrån med ett ­konstaterande av att det finns mycket kvar att engagera sig för och emot.
Det svåra är att veta var man ska börja.

Therese Lindberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!