Kvinnojourer måste få utökade resurser

2018-03-07 16:20:38

foto: Commons
Kvinnojouren och Freda-mottagningen i Luleå har varit i kontakt med fler våldsutsatta kvinnor år 2017 jämfört med 2016.

Både kvinnojouren och Freda-mottagningen i Luleå har haft kontakt med fler kvinnor som har blivit utsatta för våld i en nära relation 2017 än året innan. 

Under 2017 har 28 kvinnor bott i kvinnojourens skyddade boende i totalt 1 330 nätter, vilket är 12 kvinnor fler och 444 nätter färre jämfört med 2016. Vahida Novi från kvinnojouren Iris berättar i en telefonintervju med Offensiv:
– Bostadssituationen i Luleå har förbättrats något och fler har kunnat få annat boende snabbare. Även kontakterna med socialtjänsten har fungerat bra och många har fått hjälp snabbt. När samhället har mer att erbjuda går det bättre för oss också.

Under året har 11 kvinnor avvisats på grund av platsbrist eller annan orsak.
Freda-mottagningen i Luleå tar emot unga och vuxna som är eller har varit våldsutsatta i en nära relation. Under 2017 ökade kontakterna från 209 till 317.
Maria Hansi Larsson berättar om hur det påverkat verksamheten:
– Vi har aldrig tidigare haft kö. Förr har man kunnat få komma på besök ganska direkt och därefter regelbundet en gång i veckan, men så är det inte längre. Vi har fått göra en prioriteringsordning på ärenden, varför vi har ett kösystem. Men även andra faktorer har påverkat, som att två av våra medarbetare har gått på föräldraledighet, och det tar tid innan man som ny kan ta sig an lika många ärenden.

Om du fick önska, vilken plats anser du att er kompetens bör ta i annan kommunal verksamhet? Och i samhället i stort?
– Givetvis är det alltid önskvärt med mer resurser, som fler medarbetare. Men frågan är större än så. Behoven ökar och det behöver inte bara vara kommunala samarbeten – vi skulle vilja få till ett regionalt samarbete för att det här är en samhällsfråga. Men vi har många samarbeten redan idag, vi träffar polisen regelbundet och har barnsamråd tillsammans med BUP exempelvis.

Rättvisepartiet Socialisterna (RS) håller med Maria Hansi Larsson om att detta är en samhällsfråga som behöver bekämpas på fler sätt än ett. Även om färre kvinnor avvisades 2017 än 2016 ska ingen behöva avvisas när de försöker lämna en våldsam relation.
Därför är det också viktigt att exempelvis kämpa mot privatiseringar och utförsäljningar, eftersom en privat fastighetsägare inte har samma krav på sig som kommunen att se till att människor har någonstans att bo.
Det måste även föras en enad kamp mot kvinnoförtrycket i stort, som är strukturellt och drabbar alla kvinnor i syfte att upprätthålla det klassförtryck som håller nere både kvinnor och män och göder våld och sexuella trakasserier. ■

RS/Offensiv står för: 

  • Kvinnors rätt till sina egna kroppar. Mer pengar till kvinnojourer och fler skyddade boenden. Specialutbildade domstolar för sexbrott – bort med de sexistiska domarna.
  • Kamp mot sexism och heteronorm i reklam, mode, kultur, arbetsliv och skola.
  • Bygg minst 100 000 nya bostäder per år fram till 2025. Framför allt krävs hyresrätter som folk har råd att bo i.


Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!