Kvinnokamp mot Putin

2017-03-01 20:09:11


Trots regimens attacker utmanas den kvinnofientliga politiken.

Traditionellt har internationella kvinnodagen varit en helgdag i Ryssland. Men från att vara en kampdag blev den under stalisnismen en dag där kvinnor tilläts vila medan männen uppvaktade med blommor, choklad och ett nedlåtande ”tack” till kvinnorna för deras heroiska arbete de resterande 364 dagarna. 

Men nu är även denna helgdag hotad.

Det är symboliskt att kvinnodagen i år visserligen är en ledig dag, men att helgdagen Fosterlandets försvarares dag – männens dag – den 23 februari utsträcktes till en fyra dagars patriotisk festival underblåst av en allt mer kvinnofientlig och patriarkal reaktion som piskas fram av president Vladimir Putins regim och den ryska ortodoxa kyrkan. 

Bara ett par dagar innan hade ett nytt lagförslag skyndats igenom i duman (parlamentet) som avkriminaliserar våld i hemmet och gör det till ett bötesbrott. 

Tidningen Komsomolskaya Prav­da yttrade förnöjt att ”kvinnor ska bära sina blåmärken med stolthet och trösta sig med att de med större sannolikhet kommer att föda söner.”

Premiärminister Medvedev strödde salt i såren när han tillkännagav att kvinnor skulle få en present till 8 mars – en ny regeringsstrategi ”till försvar av kvinnors rättigheter”. 

Till och med arbetsmarknadsministeriet som ska ansvara för den nya strategin har avslöjat omfattningen av diskrimineringen mot kvinnor. 

Även om kvinnor utgör 49 procent av arbetskraften så utgör deras löner endast 72 procent av männens. Man visar också hur svårt det är för kvinnor att uppnå höga ansvarsposter – endast 18 procent av valda representanter för det styrande ”Förenade Ryssland” är kvinnor, färre än 6 procent av oppositionspolitikerna är kvinnor. 

Men den så kallade nya strategin innehåller inga seriösa förslag på att ta itu med dessa orättvisor. 

Tvärtom har denna regering försämrat levnadsvillkoren för arbetarklassen som helhet och särskilt för kvinnor. 

Skolor och sjukhus har stängts över hela landet för att slussa pengar till militär och polis. Nu är nästan hälften av de arbetslösa kvinnor, en siffra som sannolikt är en stor underskattning då många inte ens är registrerade som arbetssökande. 

Men trots försök att förhindra protester mot de senaste attackerna – som av en händelse kan fredligt protesterande kvinnor kvarhållas i 14 dagar under de nya lagarna – så kunde regimen inte förhindra att en demonstration genomfördes. En som till sist fick tillstånd hölls av ett par hundra personer i ett avgränsat område i utkanterna av staden. Stämningen var allvarlig och bestämd. 

Talaren från Socialistiskt Alternativ (CWI i Ryssland ) sa: 

– Det är inte bara nödvändigt att införa en verklig lag till försvar för offren för våld i hemmet och emot sexism och patriarkal reaktion. Det skulle behövas en rad kriscentra för att ge säkra tillflyktsorter med psykologiskt, juridiskt och socialt stöd. 

Hon framhöll att rötterna till denna sjukdom finns inte bara i samhällets könsuppdelning, utan också i den fattigdom som kapitalismen orsakar och att det därför är nödvändigt att enas och kämpa för anständiga löner och levnadsvillkor för alla. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!