Kvinnokampen i främsta ledet

2017-04-27 20:52:57
År 2017 har hittills varit kvinnokampens år. Efter Women’s March mot Trump i januari och Internationella kvinnodagen den 8 mars följer nu 1 maj. I USA kommer bland andra lärare och sjuksköterskor att strejka på 1 maj.

Kvinnokampen 2017 är internationell, ungdomlig och riktad mot högerpolitiker och nyliberalism. Det är en vital del av vänstern i den politiska polarisering som på andra sidan består av högerpopulism, rasism och sexism hos politiker och partier i många länder.
Den 8 mars 2017 blev historisk, med starkare internationell samordning och uppmaningen till strejker. Demonstrationer, protester och strejker organiserades i 57 länder.
Den starkaste mobiliseringen skedde i Latinamerika, med rekorddemonstrationer i bland annat Brasilien, Argentina och Uruguay. Kampen mot mäns våld mot kvinnor, med stort antal mord, stod i förgrunden.
I både Argentina och Brasilien har kvinnokampen också drivit på den fackliga radikaliseringen, som i båda länderna lett fram till generalstrejker mot högerregeringar. I Brasilien följdes 8 mars av en stor protestdag den 15 mars mot regeringens attacker, bland annat på pensioner. Nu blir det generalstrejk den 28 april. I Argentina genomfördes stora fackliga demonstrationer dagarna innan 8 mars och den 6 april organiserades en generalstrejk. I förgrunden i den fackliga kampen står många kvinnliga löntagare, som lärare andra offentliganställda.

Kampen är absolut nödvändig för att stoppa de upptrappade attackerna mot kvinnors rättigheter i många länder. Kvinnostrejker och massprotester bromsade i höstas den polska regeringens förslag till totalt abortförbud. Men fortfarande finns inte aborträtt och nya attacker förbereds av regeringen. Samma hot finns i andra länder, inte minst i Trumps USA.
I Putins Ryssland har mäns våld mot kvinnor legaliserats och den 8 mars angreps demonstranter av kravallpolis. Högerextrema krafter som nazister och jihadister står båda för kvinnans underordning under diktatoriska män.

Den internationella socialistiska organisationen CWI, där Rättvisepartiet Socialisterna utgör den svenska sektionen, står för socialistisk feminism. Det betyder att vi deltar fullt ut i kvinnokampen – försvara aborträtten och kvinnors rätt att bestämma över sina kroppar, kamp mot mäns våld mot kvinnor, för bättre arbetsvillkor och högre löner, stopp för privatiseringar och nedskärningar.
I år hänvisar vi särskilt till kamptraditionerna från 1917. Både i Sverige och i Ryssland var det kvinnorna som inledde masskampen och drog med sig hela arbetarklassen. Hungerrevolterna ledde i Ryssland fram till att arbetare och förtryckta kunde sopa bort tsarregimens diktatur och för första gången kunde ta makten – en kamp som inspirerade i världen. Om samma sak hade skett i mer utvecklade länder skulle ett demokratiskt socialistiskt samhälle ha kunnat skapas och världshistorien ha kunnat undvika många av 1900-talets tragedier.

Socialistiska feminister 2017 uppmuntrar de vänstervindar och antikapitalistiska stämningar som växer fram bland kvinnor idag. Vi står för ett demokratiskt och socialistiskt samhälle utan klasser, könsmaktsordning, rasism, heteronorm, hederskultur och andra hierarkier.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!