Kvinnomarscher mot Trump

2018-01-24 16:30:31

foto: Mobilus In Mobili / Flickr CC
Washington DC – en av 250 demonstrationsplatser i USA.

Den 20-21 januari tog hundratusentals kvinnor till gatorna på Women’s Marches i 35 länder och på minst 250 ställen i USA.

Det var svårt att slå förra årets rekorduppslutning på mellan 5 och 6 miljoner, men över en miljon har demonstrerat. I Los Angeles uppskattades deltagarantalet till 600 000, i Chicago 250-300 000, New York 120-200 000 och tiotusentals i Washington, Philadelphia och massa andra städer.

Marscherna präglades av den senaste skandalen, att Vita Huset, departement och statliga institutioner har fått stänga ner då budgetprocessen brakat samman. Hundratusental statsanställda tvingas från jobbet utan lön. Demokraterna och Republikanerna kan inte komma överens då Trump och Republikanerna vill kasta ut 800 000 personer som har vuxit upp i USA med invandrade föräldrar.
Nedstängningen av staten är också ett omen för vad som kommer att komma då Trump med sina astronomiska skattesänkningar för de rika har sett till att spä på budgetunderskottet ytterligare, vilket kommer att betalas av välfärdsnedskärningar.
Andra delar av staten står redan still av ideologiska skäl då Trump toppstyr och har rensat ut chefer. För hälsomyndigheten CDC har vissa ord förbjudits i officiella dokument inför budgeten, som ”rättighet”, ”transperson”, ”mångfald”, ”foster” och ”forskningsbaserad”.

Redan förra året tog Trump bort finansieringen av Planned Parenthood och andra organisationer som tillhandahåller information om preventivmedel och abort. Rätten att bestämma över sina egna kroppar verkar ha varit det största temat bland demonstranterna.
– Vi är här för att försvara oss själva, säger Sophie Delcell och får medhåll av systern Fiona och mamma Naomi till Dagens Nyheter och fortsätter:
– Våra kvinnliga rättigheter. Vår rätt att bestämma över våra kroppar, om vi vill göra abort eller inte. Kontroll över våra kroppar i allmänhet. Lika lön.

Socialist Alternative, Rättvisepartiet Socialisternas systerorganisation i USA, rapporterar en enorm åtgång på socialistiska budskap, rockmärken, skyltar och tidningar i marscherna. I Oakland sålde SA sådant material för 1 400 dollar.
Men ledningen för Women’s Marches har blivit ännu mer val­inriktad och dominerad av Demokraterna än förra året. New York Times skriver om att Black Lives Matter kritiserar marscherna för att inte välkomna minoriteter. ”Det kändes snarare som en massa medömkan än som starten på kampanjarbete”, sa Nadya Agrawal till tidningen.
Tusentals samlades i Rom, Madrid, Barcelona, Buenos Aires, Berlin, Paris, London, Beijing och många andra städer. Socialist Party i London skriver att över tusen trotsade det iskalla regnet och att deras flygblad om socialistisk feminism tog slut. Många fyllde i medlemsansökningar. På många ställen sågs kvinnomarscherna som en uppladdning inför den internationella kvinnodagen 8 mars. ■

Kom på möte: Socialistisk feminism 3 februari

Rättvisepartiet Socialisterna (RS) bjuder in till planering för en ny socialistisk feministisk kampanj­organisation. Den växande kvinnokampen i Sverige och världen är en rörelse har kommit för att stanna. Kom med för att ta rörelsen framåt så långt det går.
Vi vill stärka den socialistiska feminismen – hur organisera fler arbetarkvinnor och ungdomar, hur bygga masskampen, hur lyfta systemkritiken, vad är alternativet till kapitalismen och könsmaktsordningen – det är några av våra frågor. Vi inspireras bland annat av ROSA på Irland och Libres y Combativas i Spanien/Katalonien.

Program:
• Kvinnokampen i världen inför 8 mars.
• Metoo, sexuella trakasserier och hur de kan stoppas?
• Vad är socialistisk feminism och vad kan vi uträtta.
Mötet äger rum lördagen den 3 februari kl 15:30-19:30 på Åsgärdevägen 9, Hasselgården, t-bana Sandsborg, Stockholm och är öppet för kvinnor, trans­personer och ickebinära. Det är kostnadsfritt och en parallell barnverksamnet finns för de som föranmält sig för detta (senast en vecka i förväg). Efteråt blir det middag till ett billigt pris.

För info och kontakt:
elin.gauffin@socialisterna.org
eller 073 509 06 84


Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!