Kvinnors asylskäl nonchaleras

2011-08-03 19:05:08
Asylsökande kvinnor och hbt-personer står inför ett dubbelt förtryck. Delvis på grund av den maktordning som finns mellan könen och den heteronorm som genomsyrar samhället. Men även som asylsökande, då rätten till asyl i praktiken är avskaffad.

Det var inte förrän 2006, i den nya utlänningslagen, som det blev mer tydligt att kvinnor och Hbt-personer ska inkluderas i flyktingdefinitionen på lika villkor som heterosexuella män. Detta innebär dock inte att det följs i praktiken.

I dag utvisas kvinnor till länder med extremt kvinnoförtryckande regimer, samt till relationer med fysiskt, psykiskt och sexuellt våld. Detta trots att den internationella brottsmålsdomstolens stadgar numera inkluderar åtalspunkter som våldtäkt, sexuellt slaveri och tvångsprostitution i kategorin ”brott mot mänskligheten”.
Kvinnors asylskäl tas sällan på allvar. Ett exempel på det är de hedersrelaterade fall där kvinnor utvisas trots hot om våld och död från sina egen fäder, sina bröder och släktingar. Ett aktuellt exempel är fallet Pejam (Pejam är ett pseudonym) som flydde från sin far till Sverige. Hennes far hade hotat att döda henne då hon var utomäktenskapligt gravid. Nu ska hon utvisas från Sverige trots att det finns klara bevis på att hon kommer återvända till en säker död.

I ett klipp på svt.se ringer Pejam sin pappa, och i det samtalet säger han bland annat att han ska “döda henne som en hund”.
Asylsökande kvinnor som flyr på grund av könsrelaterat förtryck får uppleva förtrycket från olika håll, bland annat från familjen och staten. I delar av irakiska Kurdistan genomförs exempelvis könsstympningar på småflickor i stor utsträckning. I en undersökning som genomfördes 2008 av den tyska organisationen WADI visade det sig att på 25 skolor hade hela 1 645 av 1 733 flickor blivit könsstympade.
Kvinnor som flyr från sina hemländer på grund av könsrelaterad förföljelse och sexuellt våld har svårt att få dessa skäl bedömda som tillräckliga för att få asyl i Sverige. Amineh Kakabaveh, riksdagsledamot för Vänsterpartiet, har nyligen tagit upp frågan om kvinnors asylskäl i en interpellationsdebatt med migrationsminister Tobias Billström (M), där hon bland annat tog upp Elises fall, som Offensiv rapporterat om tidigare.

Det är viktigt att uppmärksamma den svåra situation som råder för kvinnor som söker asyl i Sverige, samt anledningarna till att de tvingas fly. Dock är det som krävs för en verklig och bestående förändring en enad, massiv asylrörelse som knyter samman kampen mot rasism och kampen för rätten till asyl, med kampen mot högerpolitiken.

Sara Lindelöf

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!