Kvinnostrejk den 8 mars

2017-02-22 15:19:20

foto: Natalia Medina
Slut upp i manifestationerna den 8 mars!

Fler och fler ansluter till den internationella kvinnostrejken den 8 mars. 

På facebooksidan International Women’s Strike duggar rapporterna tätt. I Polen kommer strejker och aktioner att äga rum på 50 orter den 8 mars. 

En video presenterar hur ini­tiativet till strejken växte fram. Efter att de polska kvinnorna lyckades stoppa ett totalt förbud för abort genom strejk i höstas fick de kontakt med kvinnorörelser i Sydkorea och Ryssland. De kontaktade Ni Una Nemos-rörelsen i Argentina som genomförde en massiv strejk mot det dödliga våldet mot kvinnor i fjol. 

Tillsammans sjösatte dessa rörelser det tvåspråkiga strejkinitiativet. Irland, Italien och Israel anslöt snart. Womens March i USA dagen efter Donald Trumps installation tog kampen till nya nivåer då över fyra miljoner demonstrerade och även denna rörelse har nu anslutit sig till den internationella kvinnostrejken.

Elevfacket Sindicato de Estudiantes i Spanien utlyser en timmes strejk den 8 mars. De skriver att mäns våld mot kvinnor har dödat 796 kvinnor i Spanien de senaste sju åren.

I Stockholm strejkade 1 500 ele­ver mot utvisning av Jagaa förra veckan (se separat artikel) och då föddes även idén att elever skulle ansluta även till denna strejk. 

Offensiv har pratat med Isabella Höglund på Kulturama gymnasium som nu vill jobba för att det blir en elevstrejk den 8 mars.

– För att vi visar att vi står bakom varandras ryggar. För att det måste bli en förändring. Trumps sexism, Putins legalisering av hustrumisshandel – det är inte okej. Speciellt måste vi unga ta täten, vi som har framtiden framför oss.

– Kvinnoförtrycket finns överallt. Jag går på filmutbildning och jag blir ofta dömd efter mitt utseende. Folk blir förvånad över att jag kan saker.

– Det känns som att tjejers åsikter inte värderas lika mycket. Jag upplever ofta att när jag pratar så kommer män och pratar över en. Det händer också att gubbar skriker sexistiska saker efter en på stan.

En annan som är med och förbereder strejken är Katja Raetz:

– Jag jobbar själv inom vården och det pågår en vårdkris över hela landet. Sverige har högkonjunktur och det finns ingen anledning till vårdkris, men det finns inget intresse från politikernas sida av att ordna bra arbetsmiljö och bra vård för patienterna. Anledningen är att det är ett kvinnodominerat yrke som har varit lågprioriterat länge. 

– I världen fick sexismen ett ansikte i och med Trump, men även här i Sverige så ifrågasätts till och med aborträtten i och med barnmorskefallet. Hela tiden finns försök att undergräva kvinnors rättigheter.

Hur ska strejken gå till?

– Det är svårt att genomföra total arbetsnedläggelse i Sverige då ingen stor fackförening har gått ut och manat till strejk. Men vi kan ändå vara med. Jag kommer att utlysa ett medlemsmöte för Vårdförbundet på min arbetsplats – vårdcentralen i Jordbro – så att vi får detta tillfälle att gå ifrån och diskutera arbetsmiljön. Förhoppningsvis får jag med mig de andra på att göra plakat till kvällens demonstration.

Carolina Pinilla är med i samordningsgruppen för strejken. Hon är även aktiv i Feministas Comunitarias:

– Kapitalismen håller igång sin utsugning genom kvinnors kroppar. Det är allt från sexismen när våra kroppar säljs som varor till exploateringen av tredje världens territorier. Fattiga kvinnor utnyttjas som billig arbetskraft.

– Vi lever i en kapitalistisk värld som exploaterar inte bara människor utan även djuren och jorden. Kapitalismen är patriarkal. 

– Vi behöver strejka för att stoppa produktionen. Slå till där det gör ont på systemet. 

Vad kan en göra om det inte finns stöd på arbetsplatsen att gå ut i full strejk?

– Vi får använda den internationella strejken som ett verktyg för att lägga fram frågan på bordet och starta en diskussion. Vi behöver styrkan från systrar i andra länder för att reflektera över dagens situation i Sverige. Väcka diskussion och försöka mobilisera. Det går att ha symboliska aktioner mot patriarkala styrkefästen, t ex ett företag eller ett politiskt organ.

Ta upp om kvinnostrejken på din arbetsplats! Diskutera om ni kan vara med. Det går bra att göra mindre aktioner. Läs mer på facebook­eventet Internationell kvinno­strejk 8 mars. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!